Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

BLACK SWAN ....πόσο χόρεψε η Natalie;

Για τα καλά έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες η κουβέντα γύρω από τη βραβευμένη με Oscar πρωταγωνίστρια του «Black Swan», Natalie Portman. Δεδομένης της φύσης του ρόλου, που περιελάμβανε απαιτητικότατες χορογραφίες και που ασφαλώς έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους για να αναδειχθεί η ερμηνεία της, αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν κατά πόσο ήταν η Αμερικανίδα σταρ που τις εκτελούσε ή η χορεύτρια που την ντούμπλαρε και - κατ' επέκταση - κατά πόσο άξιζε εν τέλει το Oscar.

Τις φωτιές άναψε η Sarah Lane, μπαλαρίνα του American Ballet Theatre, που έκανε το ντουμπλάζ στην Portman, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης ενορχηστρωμένης από το studio παραγωγής (Fox Searchlight): "Από τις κρίσιμες ολόσωμες σκηνές, θα έλεγα ότι μόνο στο 5% υπάρχει η Natalie. Όλες οι υπόλοιπες σκηνές γυρίστηκαν με μένα", ισχυρίζεται η Lane, απαντώντας έτσι σε συνέντευξη στους L.A. Times (στις 23/3) του αρραβωνιαστικού της Portman και χορογράφου του 'Μαύρου Κύκνου', Benjamin Millepied, ο οποίος μετρίαζε τη σημασία της συμβολής τής εν λόγω μπαλαρίνας στο φιλμ, θέτοντας το ποσοστό συμμετοχής της ηθοποιού στις κρίσιμες σκηνές στο 85%. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδια η Portman δεν έχει κρύψει πως χρησιμοποιήθηκε αντικαταστάτρια μπαλαρίνα στις πολύ δύσκολες σκηνές.

Αφού όμως το θέμα είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις στο διαδίκτυο, οι συντελεστές της ταινίας απάντησαν αρχικά στους ισχυρισμούς τής Lane, χρυσώνοντας της εν μέρει το χάπι, δηλώνοντας τυχεροί και ευγνώμονες που είχαν τη Sarah στην παραγωγή, τονίζοντας όμως ότι στις περισσότερες επίμαχες σκηνές της τελικής κόπιας χορεύει η Portman. Η παραπάνω τοποθέτηση όμως δε φάνηκε να υποβαθμίζει το θέμα, με αποτέλεσμα να βγει και να καθαρίσει τη μπουγάδα ο ίδιος ο Darren Aronofsky, υπερασπιζόμενος δυναμικά την πρωταγωνίστριά του με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Entertainment Weekly μέσω του studio της Fox Searchlight: "Να ποια είναι η αλήθεια. Υπάρχουν 139 σκηνές χορού στην ταινία. Από αυτές, οι 111 είναι της Natalie Portman, απείραχτες. Οι υπόλοιπες 28 είναι της Sarah Lane. Αν κάνεις τα μαθηματικά, το 80% των σκηνών είναι της Portman. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, οι σκηνές με τη stunt είναι γενικά πλάνα που σπάνια διαρκούν πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Και σε δύο πιο μεγάλες σκηνές μόνο χρειάστηκε να αλλάξουμε με ψηφιακό τρόπο το πρόσωπο. Ακόμα και βάσει διάρκειας των επίμαχων σκηνών λοιπόν, στο 90% είναι η Natalie Portman".

source: e-radio.gr.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου