Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΝΑΙ στην επιλογή και ΌΧΙ στην επιβολή ξένης γλώσσας


Ολοκληρώθηκε περίπου στις 3 μμ η συγκέντρωση πορεία των καθηγητών ξενόγλωσσων μαθημάτων στα Προπύλαια με πορεία στη Βουλή. Εκατοντάδες καθηγητές συγκεντρώθηκαν σήμερα Παρασκευή στις 1.30 μμ στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν για την αντιεκπαιδευτική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας να κόψει, ουσιαστικά τις ξένες γλώσσες στο Γυμνάσιο, στερώντας αφενός το δικαίωμα της γλωσσομάθειας σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και κόβοντας, αφετέρου χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών.
    Στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκαν δεκάδες ψηφίσματα διαμαρτυρίας των Επιστημονικών Ενώσεων, των ΕΛΜΕ, των Ενώσεων Γονέων κλπ ενώ οι ξενόγλωσσοι καθηγητές διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
    Από τις ομιλίες έγινε φανερό ότι απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων καθώς η ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, αμέσως μετά τη μεταβατική φάση, σε απώλεια οργανικών θέσεων, σε μετακίνηση εκπαιδευτικών από νομό σε νομό, σε διάθεση, σε μετάταξη και βεβαίως σε απόλυση. Και έγινε επίσης φανερό ότι η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς είναι ένα τμήμα των ρυθμίσεων που έχει στο συρτάρι το Υπουργείο Παιδείας και για άλλους κλάδους οι οποίοι σιγά σιγά θα βλέπουν ότι περισσεύουν. Οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου από τη νέα σχολική χρονιά, το κλείσιμο 1056 σχολείων και άλλων τόσων που σχεδιάζεται να κλείσουν τα δυο επόμενα χρόνια, το στρίμωγμα μαθητών σε υπερφορτωμένες τάξεις, το κόψιμο μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο, είναι το μέλλον που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια των περικοπών. Όποιος έχει μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του αισθάνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας, σιγά και σταθερά, λιπαίνει το έδαφος για την "κατασκευή" εκπαιδευτικών χωρίς ωράριο έτσι ώστε αμέσως μετα να νομιμοποιήσει στην κοινή γνώμη τα σχεδιά του για μετακινήσεις, μετατάξεις και απολύσεις.
    Γίνεται φανερό ότι αυτά τα σχέδια αφορούν κάθε εκπαιδευτικό, κάθε γονιό και κάθε μαθητή. Πρόκειται για συντριπτικό χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση, για "κρυφή" ιδιωτικοποίηση πλευρών της, για βίαιη μείωση του διδακτικού προσωπικού.
   Αυτά τα σχέδια πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με την πιο πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση όλων όσων σχετιζονται με το δημόσιο σχολείο, όλων των εργαζομένων. Η ΟΛΜΕ πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα κάλυψης και ενίσχυσης του αγώνα των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών, οι ενώσεις γονέων χέρι χέρι με τους εκπαιδευτικούς πρέπει να αρνηθούν τη φτωχοποίηση του δημόσιου σχολείου.
    Ήδη στους κόλπους των εκπαιδευτικών κουβεντιάζεται η συνέχιση των κινητοποιήσεων σε όλους τους νομούς της χώρας και το μπλοκάρισμα στη διόρθωση των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με απόφαση της ΟΛΜΕ.
Χρήστος Κάτσικας
 source.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου