Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Αδυνάτισε ... χωρίς δίαιτα

Ίσως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά μπορείς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου ώστε να τρώει λιγότερο. Χάσε κιλά χωρίς προσπάθεια, με αυτές τις πέντε στρατηγικές. 

δίαιτα, απώλεια βάρους, περιττά κιλά, απώλεια πόντοι, χάσε βάρος, κάψε λίπος

1. Ξεγέλασε την πείνα σου
«Η ποσότητα φαγητού σε ένα πιάτο, είτε είναι μία μερίδα είτε τέσσερις, είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν “κανονική” μερίδα» τονίζει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος. Η πρότασή του: μείωσε το μέγεθος του πιάτου σου. «Εάν έχεις ένα οπτικό στοιχείο που σου λέει να σταματήσεις πριν φουσκώσεις, θα τρως λιγότερο, αλλά θα χορταίνεις το ίδιο» εξηγεί.

2. Πες «όχι» στο... έγκλημα
Γράφεις στο βίντεο το CSI ή το Νόμος και Τάξη, ώστε να το δεις μετά το δείπνο. «Οι τηλεοπτικές εκπομπές που δείχνουν φόνους ή ιατρικά επείγοντα μας θυμίζουν τη θνητή μας φύση» λέει ο ειδικός. «Υποσυνείδητα, αυτό μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να νιώσουν μια μικρή κατάθλιψη ή αναστάτωση – γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει να φάνε περισσότερο απ’ όσο θα έτρωγαν κανονικά».

3. Άφησε κάτω το πιρούνι
Εάν μοιάζει το μάσημα μοιάζει με... extreme sport, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος 22 (το μέσο στη «φυσιολογική» κλίμακα), που κάθονταν για φαγητό επιπλέον 20 λεπτά, έτρωγαν 10% λιγότερο φαγητό από όσες τελείωναν το γεύμα τους πιο γρήγορα. "Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι χόρτασες" επισημαίνει η Άνα Μ. Αντρέιντ, επικεφαλής της έρευνας. Τρώγε με μικρότερες μπουκιές και άφηνε κάτω το πιρούνι ενδιάμεσα. Κάθε 5 λεπτά περίπου, σταμάτα για να δεις αν πεινάς ακόμα.

4. Ερεύνησε τη μνήμη σου
Πριν απολαύσεις αυτό το κομμάτι κέικ μαζί με τον απογευματινό καφέ, προσπάθησε να θυμηθείς τι περιλάμβανε το μεσημεριανό σου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Physiology & Behavior, οι ενήλικοι που κατέγραφαν τις λεπτομέρειες του τελευταίου γεύματός τους, π.χ., τη γεύση και την υφή, έτρωγαν κατά 33% λιγότερα μικρογεύματα από αυτούς που δεν το έκαναν. «Το να θυμηθείς ένα πρόσφατο γεύμα μπορεί να ενεργοποιήσει την περιοχή λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου. Κι αυτό βάζει φρένο στο άσκοπο τσιμπολόγημα» αναφέρει η υπεύθυνη της έρευνας, Σούζαν Χιγκς, Ph.D., ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

5. Πρόσεχε το στόμα σου
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κάθονταν μπροστά σε καθρέφτη έτρωγαν κατά 19% λιγότερο φαγητό από τους υπόλοιπους. «Η όψη του ειδώλου σου σού παρέχει επίγνωση του σώματός σου και σου θυμίζει τους στόχους απώλειας βάρους που ενδεχομένως έχεις. Ως αποτέλεσμα, προσέχεις καλύτερα την ποσότητα φαγητού που τρως και σταματάς πιο γρήγορα το φαγητό» σημειώνεται στα συμπεράσματά της. Δεν έχεις καθρέφτη στην τραπεζαρία; Κάθισε τότε σε μια καρέκλα απέναντι από ένα παράθυρο, ώστε να βλέπεις τον εαυτό σου την ώρα του φαγητού.


source: shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου