Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έξω με βρεγμένα μαλλιά; ή να το ξανασκεφτείς ;

 Ακόμα και αν βαριέστε να στεγνώσετε τα μαλλιά σας καλύψτε το κεφάλι σας αν πρόκειται να κυκλοφορήσετε με βρεγμένο κεφάλι στη δροσιά.

Μη βγαίνετε έξω με βρεγμένα μαλλιά γιατί θα κρυώσετε
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται οι παλιοί είχαν σχετικά δίκιο αυτή τη φορά. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε τα βρεγμένα μαλλιά σε δροσερό καιρό είναι, πράγματι, υπαίτια για το κρυολόγημα. Οι ερευνητές χώρισαν 180 ανθρώπους σε δύο ομάδες. Έβρεξαν τα πόδια των μισών και τους έστειλαν έξω στο κρύο. Σε δροσερό καιρό έστειλαν και εκείνους των οποίων τα πόδια ήταν στεγνά, όμως. 

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως εκείνοι που είχαν βρεγμένα ποδαράκια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν από όσες εκείνοι με τα στεγνά. Η θεωρία λέει πως η κρύα θερμοκρασία περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τα κύτταρα που αντιμάχονται τις ασθένειες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το βρεγμένο κεφάλι. 

Βέβαια η μελέτη έγινε σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων για να θεωρείται το συμπέρασμά της άτρωτο. Ο λόγος για τον οποίο, κυρίως, επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά αυτή η παρότρυνση να μη βγαίνουμε έξω με τα μαλλιά μούσκεμα είναι πως το χειμώνα αρρωσταίνουμε περισσότερο και κάπως συνδέθηκε το ένα με το άλλο. 
Όμως η αιτία που μας κάνει να αρρωσταίνουμε το χειμώνα περισσότερο δεν είναι αυτή πρωτίστως αλλά το ότι βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους όπου ο αέρας ανακυκλώνεται μαζί με τα μικρόβια τα οποία μεταδίδονται ευκολότερα. Οπότε για να είστε ασφαλείς να πλένετε συχνά τα χέρια σας και όσο συχνά θέλετε τα μαλλιά σας -κι ας βγαίνετε και μούσκεμα έξω.
source: queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου