Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

"Είχε και στο χωριό σου ... sushi ?" :)


"-Πάμε για sushi?" σου προτείνουν...κι εσύ ξεροκαταπίνεις γιατί ούτε έχεις ξαναφάει, ούτε ξέρεις πως το ζητάς, ούτε πως τρώγεται και φυσικά ούτε πιστεύεις πως θα σου αρέσει!!! Πριν βιαστείς να πεις "-Μπα, ευχαριστώ, δεν πεινάω" ... ενημερώσου εδώ για τα βασικά και την επόμενη φορά θα είσαι εσύ που θα πεις..."-Πάμε για...νιγκίρι?" :)   reine

SUSHI και ... οδηγός επιβίωσης :
Δεν αποτελείται πάντα από ωμό ψάρι, όπως πολλοί νομίζουν. Αν μπορούσαμε να δίναμε ορισμό θα λέγαμε ότι είναι «ρύζι με ξίδι (από ρύζι) και γέμιση ή επικάλυψη από ωμό, μαγειρεμένο ή μαριναρισμένο ψάρι, όστρακο, λαχανικό ή αβγό».
Τρώγεται σαν σνακ, ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο.
Τα κυριότερα είδη του είναι μάκι, νιγκίρι, φούτον μάκι, τεμάκι, inside-out, γκούνκαν μάκι.
Το Μάκι είναι το κλασικό ρολό σούσι. Εξωτερικά είναι τυλιγμένο με φύκι και περιέχει ρύζι και διάφορα λαχανικά, ψάρια ή συνδυασμό.
Το Φούτον μάκι είναι Mάκι σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Το Γκούνκαν μάκι είναι ρολό από μάκι που είναι γεμάτο με ρύζι στα τρία τέταρτα και στην κορυφή είναι γεμισμένο με μπρικ ή αβγά αχινού.
Το Νιγκίρι είναι η πιο διάσημη εκδοχή του σούσι. Ένα χοντρό δάχτυλο από ρύζι που είναι καλυμμένο με ωμό ή μαριναρισμένο ψάρι με λαχανικά ή τόφου. Βουτήξτε τη μία άκρη στη σόγια και βάλτε στο στόμα πρώτα την πλευρά που έχει βουτηχτεί.

Συμβουλές για την παρασκευή σούσι:

·         Κατά την παρασκευή του σούσι φροντίζουμε όλα τα σκεύη της κουζίνας που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως και ο πάγκος να είναι πεντακάθαρα
·         Αποφεύγουμε τη συχνή επαφή του ωμού ψαριού με τα χέρια γιατί χάνει τη φρεσκάδα του
·         Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ολόφρεσκο
·         Προσοχή! δεν γίνεται ποτέ σούσι με κατεψυγμένο ψάρι

source: lovecooking.gr
article: reinegr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου