Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών στην Κρήτη

Στην Κρήτη το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών
«Όλόκληρος ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι η Ελλάδα και η Κρήτη -το κέντρο της Μεσογείου- έχει διασπείρει τις πολιτιστικές επιρροές της παγκοσμίως» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοργανωτής του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών, Βιτάλι Μινόροφ.

 Στην Κρήτη, "την καρδιά της Μεσογείου"
από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου περισσότεροι από 1000 καλλιτέχνες, από 14 χώρες θα παρουσιάσουν περίπου 50 εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Νεάπολη, Ιεράπετρα και Τυμπάκι, στο πλαίσιο του πρώτου "Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών". 
    «Είναι ένα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ για την Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει την κρίση», διευκρινίζει ο διοργανωτής του Φεστιβάλ, για να προσθέσει πως: «Θέλουμε να δείξουμε και το άλλο πρόσωπο της χώρας, όχι ότι γίνονται μόνο απεργίες και διαμαρτυρίες αλλά το ότι η Ελλάδα είναι μια πολιτιστική υπερδύναμη». 

    Στην Κρήτη, τον τόπο που ο Μότσαρντ εμπνεύστηκε το έργο του "Ιντομενέο, Ρε Ντι Κρέτα" και το ιστορικό φρούριο Φορτέτζα, καλλιτέχνες από Ελλάδα, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, όπως και η Κρατική Ακαδημαϊκή Καπέλλα του Γιουρλώφ από τη Ρωσία θα παρουσιάσουν τη γνωστή Όπερα του Αυστριακού καλλιτέχνη. 


    Γυναίκες του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου έχουν σχεδιάσει τα ρούχα της παράστασης, πιστές στις υποδείξεις της Μινωϊκής παράδοσης. 


    «Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που διοργανώνεται ένα τέτοιο Φεστιβάλ, σε νησί. Όλα τα άλλα διοργανώνονται σε πόλεις όπως η Αβινιόν ή το Εδιμβούργο», ξεκαθαρίζει ο Μινόροφ που αυτό τον καιρό ασχολείται πυρετωδώς με την διοργάνωση.


    Ενιακόσιοι μουσικοί, στρατιωτικές και πολιτικές ορχήστρες, χορευτές και σημαιοφόροι συναπατρίζουν τη μουσική εκδήλωση, Crete International Tattoo. Με παρελάσεις στους δρόμους και τις πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της Κρήτης οι μουσικοί θα σκορπίσουν τις μελωδίες τους για την συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης και τα 2500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα. 


    «Αυτό θα είναι μια πολύ δυνατή διαφήμιση για την Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλο παρελθόν και λαμπρό μέλλον», προσθέτει ο Βιτάλι Μιρόνοφ. 


    Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί μεικτή συναυλία ορθόδοξης μουσικής με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου της Κρήτης κ. Ειρηναίου, της Κρατικής Ακαδημαϊκής Καπέλλας του Γιουρλώφ, αλλά και των πιο γνωστών χορωδιών βυζαντινής μουσικής της Κρήτης. 


    Αστέρες του μπαλέτου από το Θέατρο Μπολσόι, το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, τη Μεγάλη Όπερα του Παρισιού και την ‘Οπερα του Βερολίνου ενώνουν τις εμπειρίες τους και παρουσιάζουν στο κοινό τις μοναδικές συνθέσεις τους. 


    Παραδοσιακοί χοροί, μεσαιωνική και κλασσική μουσική περιλαμβάνονται επίσης στις εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
source: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου