Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια είναι η σωστή μερίδα για κάθε γεύμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τρώνε σε εστιατόρια δεν έχουν μαζί τους ζυγαριές ούτε τα ειδικά ποτήρια μέτρησης των τροφών, οπότε δεν μπορούν να καταλάβουν ποια είναι η συνιστώμενη μερίδα. Γιατί, μπορεί να τρώμε υγιεινά και να προσέχουμε τη παραμικρή λεπτομέρεια στη διατροφή μας, αν όμως κάνουμε υπερκατανάλωση τροφών που θεωρούμε υγιεινές, τότε ακόμα κι αυτές μπορούν να αποδειχθούν βλαβερές για το σώμα μας.
Για να μάθετε να αναγνωρίζετε πώς μοιάζει η σωστή μερίδα για το κάθε φαγητό χρειάζεται πρακτική. Στις ετικέτες των προϊόντων όπως το αλεύρι, το ρύζι, τα δημητριακά, αναγράφονται απλοί όροι όπως φλιτζάνια, κουταλιές και κουταλάκια, για να καταλαβαίνετε τη μερίδα.


Για προϊόντα που πωλούνται ολόκληρα όπως κέικ, πίτσες, πίτες, οι μερίδες αναγράφονται σε κλάσματα, για παράδειγμα 1/4, 1/2. Για προϊόντα που πωλούνται σε τεμάχια, όπως αβγά, ψωμί, κρεατικά κομμένα, οι μερίδες αναγράφονται σε μονάδες, για παράδειγμα 1 αυγό κλπ.
Για προϊόντα όπως τα μπισκότα οι μερίδες αναγράφονται: 1 μερίδα=6 μπισκότα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τις σωστές ποσότητες και μερίδες:
Για να μάθετε ποιες είναι οι σωστές μερίδες καλό είναι να κάνετε πρακτική στο σπίτι. Δηλαδή να μετράμε τις τροφές σας στις ειδικές ζυγαριές ή σε μεζούρες και να τις συγκρίνετε με αντικείμενα της κουζίνας μας για να δείτε με τι μοιάζουν σε μέγεθος ή και να τις βάζετε πάνω σε πιάτα ή ποτήρια και να απομνημονεύετε την ποσότητα που καταλαμβάνουν.
Όταν τρώτε έξω σε εστιατόρια που σερβίρουν μεγάλες μερίδες, μπορείτε να παραγγείλετε ορεκτικά πιάτα ή να μοιραστείτε το γεύμα μας με την παρέα σας. Ακόμα μπορείτε να φάτε τη μισή μερίδα και την υπόλοιπη να ζητήσετε να σας την τυλίξουν και να την πάρετε στο σπίτι.
Όλα τα ντρέσινγκς, ειδικά στις σαλάτες μπορείτε να ζητάτε να σας τα σερβίρουν ξεχωριστά και όχι πάνω στο φαγητό, έτσι ώστε να περιοριστείτε μόνο σε μια κουταλιά που είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα.
Στο σπίτι, αντί να σερβίρετε το γεύμα σας σε μπολ ή σε πιατέλες, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πιάτα, ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να ξαναγεμίζετε τα πιάτα σας από τα μπολ και τις πιατέλες, που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, όπου αναγράφονται οι μερίδες, μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσετε έτσι σωστά τις ποσότητες που τρώτε.
Τέλος, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα παίρνετε θερμίδες και έτσι μπορεί να παχύνετε χωρίς να το καταλάβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου