Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι φίλοι μας ... το καλύτερο αγχολυτικό!


Μία νέα μελέτη δείχνει πως οι φίλοι μας ελαττώνουν το στρες και μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι πως δεν αρκεί να μιλήσει κανείς σε οποιονδήποτε φίλο του – πρέπει να είναι ο καλύτερος», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ryan Adams, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Cincinnati. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παιδιά, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ευρήματά της ισχύουν και για τους εφήβους και τους ενήλικες.
Όπως αναφέρουν τα "Νέα", ο Dr. Adams και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 103 παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών να συμπληρώνουν καθημερινά, επί τέσσερις μέρες και πέντε φορές την ημέρα,
ένα ημερολόγιο, βαθμολογώντας πώς ένιωθαν για ό,τι τους είχε συμβεί τα τελευταία 20 λεπτά, αλλά και για τον εαυτό τους. Η βαθμολόγηση γινόταν σε μία κλίμακα από 1 (πολύ καλά) έως 7 (πάρα πολύ άσχημα).
Έγραφαν, επίσης, εάν την ώρα που συνέβαινε οτιδήποτε ήταν μόνα ή με τους γονείς, τα αδέλφια, τον καλύτερο φίλο τους κ.λπ. και μετρούσαν και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ουσίας του στρες.
Έτσι διαπίστωσαν πως η παρουσία του «κολλητού» τους, περισσότερο απ' ότι αυτή οποιουδήποτε άλλου, περιόριζε δραστικά τις σωματικές επιδράσεις των αρνητικών εμπειριών τους, με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερη κορτιζόλη. Ταυτοχρόνως, τα έκανε να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Όταν κανένας φίλος τους δεν βρισκόταν δίπλα τους στη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων, τα επίπεδα της κορτιζόλης τους εκτοξεύονταν στα ύψη, ενώ η αυτοεκτίμησή τους καταποντιζόταν.
πηγή: eradio.gr

3 σχόλια:

  1. οι καλοί φίλοι που μετριούνται στα δάχτυλα του..μισού χεριού..γιατί υπάρχουν και φίλοι φίδια..πολύ στρες με δαύτους άστα να πάνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δίκιο έχεις!!! Και ας μην μπερδεύουμε φυσικά και τους φίλους με τους γνωστούς! ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ μπέρδευα τους φίλους με τους φίλους φίδια χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή