Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Έναρξη του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο Αλεξάντερ Πέιν - ο 50χρονος ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης από την Ομάχα της Νεμπράσκα - είναι ίσως η μοναδική «επίσημη» παρουσία στο αποψινό άνοιγμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Είναι η νέα ταινία του “Οι απόγονοι / The Descendants” που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη στην αίθουσα του «Ολύμπιον», με πρωταγωνιστή τον Τζώρτζ Κλούνει που δίνει τη σχετική «λάμψη» στην 52η διοργάνωση.
 Μια λάμψη που γενικότερα λείπει φέτος, σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις... 
 Εν μέσω οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης στη χώρα «Σκέφτηκα πως δεν δικαιούμουν να καταργήσω ένα θεσμό με ιστορία 52 χρόνων! Το φεστιβάλ θα συνεχισθεί έστω και με το 1/5 του προϋπολογισμού που είχαν οι προκάτοχοι μου, και θα είναι ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο ενδιαφέρον, ακόμα πιο κινηματογραφικό» έλεγε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ ο διευθυντής του κύριος Ειπίδης.
 Ο προυπολογισμός της φετινής διοργάνωσης φτάνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ - ποσό που εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού, και χορηγίες.

Στη διοργάνωση που αρχίζει απόψε και θα ολοκληρωθεί την
επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου θα προβληθούν 151 ταινίες από 53 χώρες του κόσμου στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος και των παράλληλων διοργανώσεων.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο (αντιστοιχούν σε χρηματικό έπαθλο 20.000, 10.000 και 5.000 ευρώ .

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παράλληλη διοργάνωση των «Ανοιχτών Οριζόντων» (με ταινίες από την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή) με προβολές ταινιών όπως «Το παιδί με το ποδήλατο» αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, «Φάουστ».

Στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς «Η τάξη και το ηθικό» και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ «Έλενα» καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία «Αντίο» του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης και 20ετή απαγόρευση να γυρίσει νέες ταινίες.


απόσπασμα από newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου