Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας 14 - 24 Μαρτίου


Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου οργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Στην ευρύτερή της έννοια, η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 56 κρατών και κυβερνήσεων και 14 κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.
Σ’αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί ένα χώρο αλληλεγγύης και απηχεί μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία : να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν αληθινά κράτη δικαίου που θα προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.
Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή γλωσσική κοινότητα, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας.
Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο καθώς είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο του εορτασμού για την ημέρα Γαλλοφωνίας, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνουν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με τίτλο 
ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 14 -  24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 - JOURNEES DE LA FRANCOPHONIE ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – FRANCOPHONIE : CULTURE ET SOLIDARITE
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12-22 Μαρτίου  9.00 – 11.00 & 11.00 – 13.00 Πολύκεντρο Νεολαίας – Λαχαναγορά
Πρωινές Προβολές ταινιών για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια του Ν. Ηρακλείου
Ο Πόλεμος των δυο κόσμων  « La guerre de deux mondes» -
Εικαστική Μαθητική Έκθεση των γαλλόφωνων τμημάτων των γυμνασίων με θέμα  ελληνική κρίση στον γαλλικό τύπο"-« La crise grecque dans la Presse française»
-
Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 – 19.00     Αίθουσα Ανδρόγεω
Διάλεξη με θέμα «Κοινωνίες σε κρίση – Κοινωνίες σε σύγκλιση : Ελλάδα - Γαλλία»
Οι κοινωνικοπολιτισμικές πτυχές της αλληλεγγύης            
Sociétés en crise – sociétés en convergence : Grèce-France
                Les aspects sociaux-culturels de la solidarité » 
Κεντρικός ομιλητής :      Γιώργος Νικολακάκης
Συντονίζει ο Δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης
 

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 -  Αίθουσα Ανδρόγεω
Προβολή ταινιών με ελεύθερη είσοδο :
6.00 - 8.00 « Βίλλα Αμαλία »  « Villa Amalia » με Isabelle Huppert, Xavier Beauvois
8. – 10. «Μικρά αθώα ψέματα» «Les petits mouchoirs»με Marion Cotillard, François Cluzet


Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 – 12.00      Πλατεία Αγίου Τίτου 

Συναυλία με συγκροτήματα γαλλόφωνων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων
πηγή:cretalive

2 σχόλια:

  1. γεια sου reine...δεν ηξερα οτι υπηρχε παγκοσμια μερα γαλλοφωνιας..παnτως τα γαλλικα ειναι πολυ ομορφη και ερωτικη γλωσσα...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνησω απολυτως μαζι σου! Αν σου αρεσει παντως και ο γαλλικος κινηματογραφος θα γινονται προβολες γαλλικων ταινιων σε διαφορες πολεις της Ελλαδας! Οπως επισης και πολλες πολλες ακομα εκδηλωσεις, οποτε ολο και καπου θα ακουσεις γαλλικα :P

      Διαγραφή