Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

H πολλή δουλειά "τρώει" τον αφέντη

Καλή η άσκηση, η διατροφή και γενικότερα η σωματική υγεία, τι γίνεται όμως με την ψυχολογική μας υγεία; Θα σας συμβούλευα να ξεκινήσετε να νοιάζεστε πρώτα από όλα με αυτήν, γιατί είναι σίγουρο ότι αν δεν είστε καλά ψυχικά, θα επηρεάσει και την σωματική σας υγεία.

Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα, με μεγάλο ποσοστό κατάθλιψης στους εργαζόμενους σε αυτά. Αν ασχολείστε με κάποιο από αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε καριέρα, απλά να προσέχετε τον εαυτό σας ακόμα περισσότερο και να ζητάτε βοήθεια ή συμβουλή από τους κατάλληλους ανθρώπους.

1. Νοσοκόμες, νοσηλεύτριες και νταντάδες. Αυτή η κατηγορία είναι νούμερο ένα στη λίστα. Ποσοστό 11% των εργαζομένων σε αυτήν, έχει αναφερθεί να έχει περάσει περίοδο μεγάλης κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ιδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ αυτοί οι άνθρωποι περνούν την διάρκεια της ημέρας τους φροντίζοντας άλλους, αυτοί που φροντίζουν δεν είναι σε θέση να δείξουν ευγνωμοσύνη ή εκτίμηση, λόγω ηλικίας ή ασθένειας.

2. Σερβιτόροι σε χώρους εστίασης. Είναι συνήθως κακοπληρωμένοι, η δουλειά είναι πολλή κουραστική και οι πελάτες διασκεδάζουν την ώρα που αυτοί δουλεύουν , ενώ πολύ συχνά είναι και παράλογα απαιτητικοί ή επικριτικοί.



3. Κοινωνικοί λειτουργοί. Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με κακοποιημένα παιδιά, γυναίκες ή και οικογένειες σε ανάγκη ή κρίση, σε συνδυασμό και με την γραφειοκρατία , έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την κατάθλιψη. Εκτός του μεγάλου ψυχολογικού βάρους, η ενασχόληση είναι 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα.

4. Γιατροί και θεραπευτές. Έχουν ακανόνιστες και πολλές ώρες εργασίες, έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο , με ανίατες ασθένειες και αναπηρίες καθώς και τεράστιες ευθύνες.

5. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, συγγραφείς. Αβέβαια εισοδήματα, απομόνωση, ακατάστατα ωράρια, έλλειψη έμπνευσης. Όλα αυτά αποτελούν αιτίες και αφορμές που μπορεί να οδηγήσουν ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με τέτοια επαγγέλματα, στην κατάθλιψη.

6. Δάσκαλοι και καθηγητές. Πίεση από τους μαθητές, πίεση από τους γονείς, πίεση από το σχολείο για καλά αποτελέσματα. Η δουλειά δε, συνεχίζεται και στο σπίτι.

7. Λογιστές και οικονομικοί σύμβουλοι. Αυτονόητο μάλλον το γιατί και όχι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που ασχολούνται με τέτοιες δουλειές, που μαζί με τις «βουτιές» του χρηματιστηρίου, είχαμε και «βουτιές» από παράθυρα, ψηλών ορόφων.

8. Πωλητές. Τελευταίοι στην λίστα ναι μεν, αλλά υπαρκτά στρεσαρισμένοι σε βαθμό κατάθλιψης δε.

texte: Eva Seferli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου