Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Πονοκέφαλος και ...οι 12 αιτίες του κακού


(σημ.: για τους δικούς μου πάντως πονοκεφάλους, που είναι και πολλοί, θα έλεγα πως από τα παρακάτω ισχύουν σίγουρα οι 7 αιτίες!  reine )

Αιτία 1η: ο προϊστάμενός σου
Ναι, μπορεί όντως να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε αυξάνει τα επίπεδα στρες μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτη στους πονοκεφάλους τάσεως ή στις ημικρανίες. Πιστεύεται ότι οι πονοκέφαλοι τάσεως προκαλούνται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών μονοπατιών που μεταδίδουν πόνο.
Αιτία 2η: ο ζεστός καιρός
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή έντονου πονοκεφάλου
Αιτία 3η: οι έντονες οσμές
Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και οι ευχάριστες, προκαλούν σε πολλούς ημικρανίες. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως οι οσμές να ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.
 Αιτία 4η: τα αξεσουάρ μαλλιών
Το πώς μαζεύεις τα μαλλιά σου μπορεί να επηρεάζει και το κεφάλι σου. Η σφιχτή αλογοουρά ενδέχεται να καταπονεί το συνεκτικό ιστό στο τριχωτό, δημιουργώντας πονοκέφαλο. Οι στέκες, τα λαστιχάκια και τα στενά καπέλα είναι πιθανοί ένοχοι. Εάν αυτή είναι η αιτία του πονοκεφάλου σου, θα νιώσεις γρήγορη ανακούφιση όταν αφήσεις τα μαλλιά σου ελεύθερα.
 Αιτία 5η: η έντονη άσκηση
Η κοπιαστική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκέφαλο εξαιτίας έντονης προσπάθειας. Το σωματικός άχθος προκαλεί πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, στον αυχένα και στο κρανίο, παράγοντας αύξηση της πίεσης.
 Αιτία 6η: η κακή στάση του σώματος
Δε χρειάζεται να ιδρώσεις για να προκαλέσεις πίεση στο κεφάλι και στους μυς του αυχένα. Το ίδιο κάνεις αν κάθεσαι καμπουριάζοντας στο γραφείο σου. Συνηθισμένες μορφές κακής στάσης είναι το καμπούριασμα των ώμων, η χρήση καρέκλας χωρίς πλάτη, η χρήση οθόνης που είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά και η στήριξη του ακουστικού ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο.
 Αιτία 7η: το τυρί
Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι το πεπαλαιωμένο τυρί, συμπεριλαμβανομένου του μπλε τυριού, του μπρι, του τσένταρ, της φέτας, της μοτσαρέλα, της παρμεζάνας και των ελβετικών ποικιλιών. Ο ένοχος είναι μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη! 
Αιτία 8η: το κόκκινο κρασί
Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα.
 Αιτία 9η: τα αλλαντικά
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δύο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και πρόσθετα όπως το νιτρικό άλας ή το νιτρικό οξύ. Αυτά τα πρόσθετα φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από πρόσθετα των τροφών συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, σε αντίθεση με την κλασική ημικρανία, η οποία επηρεάζει μόνο μία πλευρά κάθε φορά.
 Αιτία 10η: η παράλειψη γευμάτων
Αν παραλείψεις ένα γεύμα, το κεφάλι σου μπορεί να αρχίσει να πονάει πριν καταλάβεις ότι πεινάς. Το πρόβλημα προκαλείται από μια απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Όμως, μην προσπαθήσεις να θεραπεύσεις έναν τέτοιο πονοκέφαλο με σοκολάτα. Τα γλυκά προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου που μετά πέφτει ακόμη χαμηλότερα.
 Αιτία 11η: το κάπνισμα
Είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλουςκαι όχι μόνο σε αυτόν που κρατά το τσιγάρο. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα διοχετεύει νικοτίνη στον παθητικό καπνιστή, η οποία προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για τους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία
Αιτία 12η: η καφεΐνη
Για όσους είναι επιρρεπείς στους πονοκεφάλους, στην καφεΐνη ταιριάζει το ρητό «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Όταν καταναλώνεται με μέτρο, η καφεΐνη είναι συνήθως ωφέλιμημάλιστα, περιέχεται σε πολλά φάρμακα κατά του πονοκεφάλου. Όμως, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλου. Επίσης, αν έχεις εθιστεί στην καφεΐνη, η απότομη διακοπή της μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αφού και το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης αποτελεί ακόμα μια αιτία πονοκεφάλου.
source:shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου