Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τελικά...δεν πάει χαμένη η τόση προπόνηση στο Farmville!


                              Το Farmville του Facebook... γίνεται πραγματικότητα
Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια του κοινωνικού δικτύου Facebook περνά από τη σφαίρα του Ίντερνετ σε αυτήν της πραγματικότητας: το βρετανικό National Trust, ο φορέας που έχει επωμιστεί την προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Βρετανίας, αναζητά χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι θα διευθύνουν μια φάρμα από την άνεση του γραφείου, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους.
Έτσι, για πρώτη φορά, η τύχη μιας αγροτικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων στο Κέιμπριτζσαϊρ της Βρετανίας, θα περάσει στα χέρια έως και 10.000 - άπειρων- χρηστών, οι οποίοι θα υπαγορεύουν στον ιδιοκτήτη της τι να κάνει, π.χ. πόσα πρόβατα να αγοράσει ή τι να καλλιεργήσει. «Θα φέρνω ό,τι θέλουν οι online αγρότες να καλλιεργώ», επιβεβαιώνει ο Ρίτσαρντ Μόρις. «Η λειτουργία μιας φάρμας συνιστά ούτως ή άλλως ένα είδος συμβιβασμού: δεν υπάρχει ποτέ σωστή ή λανθασμένη απάντηση».
Για όσους σκέφτηκαν... εκ του πονηρού, ο Μόρις διευκρινίζει ότι οι επιλογές των χρηστών έχουν όρια. Δεν θα μπορούν, για παράδειγμα, να του ζητούν να καλλιεργήσει κάνναβη ή εξωτικά φρούτα όπως η μπανάνα. Δηλώνει όμως αποφασισμένος να σεβαστεί ακόμη και αποφάσεις, τις οποίες ο ίδιος δεν θα έπαιρνε.
Οι δικτυακοί αγρότες θα διευθύνουν τη φάρμα μέσα από συζητήσεις γύρω από θέματα, τα οποία θα καθορίζει ο Μόρις, καθώς και ψηφοφορίες. Μέσω blogs και οπτικού υλικού, θα μπορούν να ενημερώνονται πλήρως για το αντικείμενο κάθε επικείμενης συζήτησης.
Στο μέλλον, όπως ο ίδιος εξηγεί, όσοι έχουν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, θα μπορούν μέσω μιας εφαρμογή να τον συμβουλεύουν με ακόμη πιο άμεσο τρόπο, όταν π.χ. η τύχη μιας σοδειάς εξαρτάται από μια ξαφνική κακοκαιρία.
Έμπνευση το Facebook
Η ιδέα προήλθε από το Farmville. Πρόκειται για το δεύτερο πιο δημοφιλές παιχνίδι στο Facebook με 47 εκατομμύρια παίκτες σε μηνιαία βάση. Υπάρχουν ωστόσο διαφορές... Πρώτον, η φάρμα του Κτήματος Ουίμποουλ είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Στόχος του πρωτότυπου εγχειρήματος, κατά το National Trust, είναι οι χρήστες να έρθουν πιο κοντά στη γη, απ' όπου προέρχονται τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο τους.
Δεύτερον, ενώ το Farmville διατίθεται δωρεάν, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο βρετανικό πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρώσουν περί τα 33 ευρώ για την εγγραφή τους.
Παρότι η καταβολή του ποσού αυτού τους δίνει επίσης το δικαίωμα να επισκεφθούν τη φάρμα, δεν έχουν λείψει οι επικρίσεις εις βάρος του National Trust.
Ο Μόρις δεν πτοείται. «Για να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος να θρέψουμε 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050, η γεωργία πρέπει να αλλάξει», λέει. «Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Χρειάζεται και η Κοινή Γνώμη να αλλάξει στάση».

source: www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου