Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στη θάλασσα ... για κορμί γοργόνας !


Μέσα στο νερό δεν δημιουργούνται κραδασμοί, το σωματικό βάρος μειώνεται λόγω της άνωσης, η υδροστατική πίεση διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, το σώμα διατηρείται πιο δροσερό. Επομένως μπορείς να δραστηριοποιήσεις το μυϊκό σου σύστημα κολυμπώντας και έτσι ν' αποκτήσεις κορμί γοργόνας. Παρακάτω, θα βρεις σούπερ ασκήσεις για γράμμωση του κορμιού, ανακούφιση από τους πόνους αλλά και μεγιστοποίηση των καύσεων.
Εάν, όμως, οι δικές σου απαιτήσεις δεν περιορίζονται απλώς στην κίνηση και στην αναψυχή, αλλά αναζητάς συγκεκριμένα αποτελέσματα, χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.

Ποιο στυλ κολύμβησης σου ταιριάζει;
Επιλέξτε αυτό που έχει πιο πολλά θετικά απ’ ό,τι αρνητικά σε προσωπικό επίπεδο.
Ελεύθερο: Το πιο γρήγορο στυλ κολύμβησης. Γυμνάζει ώμους, στήθος, χέρια και κοιλιακούς. Αν χρησιμοποιήσεις βατραχοπέδιλα, πετυχαίνεις επιπλέον μυϊκή τόνωση σε πόδια και γλουτούς. Δεν ενδείκνυται για άτομα με πρόβλημα στους ώμους.
Πεταλούδα: Το δυσκολότερο και πιο προχωρημένο στυλ. Ενδείκνυται μόνο εάν έχεις άριστη γνώση της τεχνικής και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Γυμνάζει όλο το σώμα. Αντενδείκνυται σε προβλήματα αυχένα, ώμων, μέσης και γονάτων.
Πρόσθιο: Το φυσικότερο στυλ κολύμβησης. Τονώνει ιδιαίτερα τα χέρια, το πάνω μέρος της πλάτης και το εσωτερικό των μηρών. Δεν ενδείκνυται για άτομα που υποφέρουν από πόνους στη σπονδυλική στήλη ή/και προβλήματα στα γόνατα.
Ύπτιο: Άνετο, εύκολο και ξεκούραστο στυλ, κατάλληλο για όλους. Ενδυναμώνει κοιλιακούς και ραχιαίους. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για την ανακούφιση χρόνιων πόνων στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι δεν βλέπεις προς την κατεύθυνση που κολυμπάς.
Συμβουλή: Κολύμπησε με το στυλ που σ' εξυπηρετεί πιο πολύ και γνωρίζεις καλά, σε ρυθμό που επιτρέπει συνεχόμενη κίνηση για τουλάχιστον 10 λεπτά.

8 ειδικές ασκήσεις...για ταχύτερες τοπικές βελτιώσεις. Δραστηριοποιείτε συγκεκριμένους μυς με εξειδικευμένο τρόπο ενάντια στην αντίσταση του νερού.


Να πως θ' αποκτήσεις:
1...καλοσχηματισμένα χέρια
Όρθια, το νερό περίπου στο ύψος των ώμων. Τα μπράτσα κολλημένα στα πλευρά σχηματίζουν ορθή γωνία με τους πήχεις, οι παλάμες προς τον πυθμένα με τα δάχτυλα ανοιχτά. Τεντώνεις τα χέρια προς τα κάτω, χωρίς να μετακινείς τα μπράτσα. Τα επαναφέρεις αργά, κάμπτοντας τους αγκώνες. Επαναλαμβάνεις 12-15 φορές.
2...σφιχτά οπίσθια
Όρθια, σε βάθος νερού μέχρι τους ώμους. Τα χέρια στη μέση, η κοιλιά σφιχτή. Σηκώνεις το ένα πόδι τεντωμένο προς τα πλάγια, 30-40 εκατοστά. Επαναφέρεις αργά και ακουμπάς τα πόδια μεταξύ τους. Επαναλαμβάνεις 15-20 φορές και γυμνάζεις το άλλο πόδι.
3...γυμνασμένους προσαγωγούς
Όρθια, με το νερό να φτάνει μέχρι τους γλουτούς και τα πόδια αρκετά ανοιχτά. Φέρνεις το ένα πόδι προς τα μέσα και το σταυρώνεις πάνω από το άλλο. Το επαναφέρεις στην αρχική θέση και επαναλαμβάνεις 12-15 φορές. Κατόπιν, κάνεις το ίδιο με το άλλο πόδι.
4...λεπτούς μηρούς
Όρθια, με το νερό περίπου στο μέσο των μηρών. Τα πόδια ενωμένα και κλειστά, τα χέρια στη μέση. Με ένα μικρό άλμα ανοίγεις τα πόδια προς το πλάι. Μόλις τα πέλματα ακουμπήσουν στον πυθμένα, κάνεις πάλι ένα μικρό άλμα και κλείνεις τα πόδια. Επαναλαμβάνεις 10-12 φορές.
5...μέση «δαχτυλίδι»
Σε μικρό βάθος νερού, κάθεσαι στον πυθμένα και στηρίζεσαι στις παλάμες, με τα χέρια σχεδόν τεντωμένα. Διατηρώντας τον κορμό ίσιο και σταθερό, σηκώνεις τα πόδια εναλλάξ, χωρίς να τα βγάζεις έξω από το νερό, κάνοντας μικρά ψαλιδάκια. Επαναλαμβάνεις 20-30 φορές.
6...στητό στήθος
Όρθια, σε βάθος νερού λίγο πιο κάτω από τη βάση του λαιμού. Τα χέρια σχεδόν τεντωμένα, πλάγια και πίσω των ώμων, προς την πλάτη. Φέρνεις τα χέρια προς τα μέσα, να ενωθούν μπροστά από το στήθος. Κατόπιν, τα ανοίγεις και πάλι προς στο πλάι και πίσω. Επαναλαμβάνεις 10-12 φορές.
7...ελκυστικές γάμπες
Μέσα στη θάλασσα, σε βάθος νερού κάτω από το ύψος των γονάτων. Βαδίζεις παράλληλα προς την ακτή για 10 λεπτά. Κάθε 2 λεπτά βαδίσματος, επιταχύνεις το ρυθμό σου, αυξάνοντας τη συχνότητα των διασκελισμών.
8...καλλίγραμμα πόδια
Κρατάς σανίδα πλεύσης ή μπάλα. Την τοποθετείς μπροστά και μακριά από το κεφάλι σου και ισιώνεις το σώμα σου στην επιφάνεια του νερού. Κολυμπάς για 2-3 λεπτά χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια.
Συμβουλή: Φορώντας κολυμβητικά γάντια με ειδικές ελαστικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα, μπορείς να γυμνάσεις πιο ολοκληρωμένα τον κορμό και τα χέρια. Ανάλογα με το πόσο κλειστά ή ανοιχτά έχεις τα δάχτυλα, σε κάθε κίνηση των χεριών μετακινείς μικρότερο ή μεγαλύτερο όγκο νερού και αντίστοιχα, μειώνεται ή αυξάνεται η αντίσταση που υπερνικάς.
 source: newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου