Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θέλεις καλύτερη μνήμη; Κόψε το κάπνισμα!


Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η μνήμη όσων ατόμων καταφέρνουν να σταματήσουν να καπνίζουν βελτιώνεται αξιοσημείωτα. Όσοι έκοψαν το κάπνισμα φαίνεται ότι έχουν καλύτερη μνήμη από όσους εξακολουθούν να καπνίζουν, όχι όμως και από τους μη καπνιστές. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Nothumbria στην Μ.Βρετανία δημιούργησαν τρεις ομάδες εθελοντών: η πρώτη αποτελούνταν από καπνιστές, η δεύτερη από πρώην καπνιστές και η τρίτη από μη καπνιστές. Προκειμένου να μελετήσουν τις ικανότητες απομνημόνευσης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους ανέθεσαν μια λίστα 15 ενεργειών οι οποίες έπρεπε να λάβουν χώρα σε 15 διαφορετικά σημεία του πανεπιστημίου. Παραδείγματος χάριν, όταν οι εθελοντές πήγαιναν στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου έπρεπε να ελέγχουν τα μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο και όταν πήγαιναν στο αθλητικό κέντρο έπρεπε να ρωτήσουν τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος σε αυτό. 

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι υπήρξαν καπνιστές αλλά είχαν σταματήσει τη βλαβερή συνήθεια τα τελευταία 2-3 χρόνια θυμούνταν καλύτερα πού έπρεπε να πάνε και τι να κάνουν σε κάθε σημείο από εκείνους που παρέμεναν καπνιστές. Η μνήμη όσων είχαν διακόψει το κάπνισμα ήταν κατά 25% καλύτερη από εκείνη των καπνιστών. Αντίστοιχα η μνήμη των μη καπνιστών ήταν κατά 37% καλύτερη από των καπνιστών. 

«Γνωρίζαμε ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει πολύ μεγάλα οφέλη για την υγεία και το σώμα αλλά φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στις νοητικές λειτουργίες» αναφέρει ο Τομ Χέφερναν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Nothumbria και μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

Αν και οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα πώς το κάπνισμα παρεμβαίνει στον μηχανισμό της μνήμης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο κάπνισμα συνδέεται με την «κατάρρευση» ή την ατροφία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Drug and Alcohol Dependence».


πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια: