Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Καλλιεργείστε το θάρρος ... να μην είστε τέλειοι γονείς! Άλλωστε... κανείς δεν είναι τέλειος!


Ίσως ως γονείς νιώθετε ενοχή, σαν κάτι να πήγε στραβά στον τρόπο που ανατρέφατε ως τώρα τα παιδιά σας. Ποιος όμως είναι τέλειος; Κανένας! Αντί λοιπόν να κατακρίνετε τον εαυτό σας θα ήταν καλύτερο να καλλιεργήσετε το θάρρος να μην είστε τέλειοι. Έχοντας το θάρρος να μην είστε τέλειοι, μπορείτε να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στο παρόν, αντί να ανησυχείτε για το παρελθόν. Όλοι οδηγούμαστε προς την τελειότητα, τέλειοι δεν είμαστε ούτε εμείς ούτε φυσικά τα μικρά παιδάκια ή τα μεγαλύτερα.

Σκεφτείτε λοιπόν για λίγο τα ακόλουθα σημεία όπως τα περιγράφει ο Οδηγός Δημοκρατικής Γονεϊκής Συμπεριφοράς Ντον Ντίνκμεγιερ (εκδόσεις Θυμάρι):
Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και όχι να ζητάμε από αυτά να επιδιώκουν την τελειότητα.
Όταν προσπαθούμε να γίνουμε «καλύτεροι» ή «ανώτεροι» από τους άλλους, δείχνουμε ότι μας απασχολεί περισσότερο η εξύψωση του εαυτού μας και το γόητρό μας και όχι το ενδιαφέρον μας για τους άλλους.

Έχετε για βασικό κίνητρο να βοηθήσετε τους άλλους ή να γίνετε ανώτερος από αυτούς;
Η επιθυμία να είστε χρήσιμος είναι προτιμότερη από την επιθυμία να εξυψώνετε τον εαυτό σας. Η επιθυμία για αυτό-εξύψωση συνοδεύεται από το συνεχή φόβο του λάθους.
Τα λάθη μπορούν να θεωρηθούν σαν ευκαιρίες για μάθηση. Τα λάθη δεν είναι αποτυχίες.
Όταν έχουμε το φόβο ότι θα κάνουμε λάθος σε μια ενέργειά μας, τότε υπάρχει πραγματικά η πιθανότητα να το κάνουμε το λάθος.
Πολλές ανθρώπινες σχέσεις συγκεντρώνουν την προσοχή στα λάθη και στην αναζήτηση του σφάλματος.
Τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το λάθος έχει λιγότερη σημασία από τον τρόπο που θα ενεργήσουμε μετά το λάθος.
Αρκεστείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε. Μην προσπαθείτε να διορθώσετε ή να αλλάξετε πάρα πολλά.
Καλλιεργήστε το αίσθημα της προσωπικής σας δύναμης και αξίας.
Ο αμοιβαίος σεβασμός ξεκινάει από την εκτίμηση του εαυτού σας.
Η αποθάρρυνση, ο έντονος ανταγωνισμός, οι παράλογα υψηλές απαιτήσεις και η υπερβολική φιλοδοξία, χαρακτηρίζουν πολλούς ανεπαρκείς, δυστυχισμένους ανθρώπους. Οι υψηλές φιλοδοξίες έχουν άμεση σχέση με την ένταση των αισθημάτων μειονεκτικότητας.
Καλλιεργήστε το θάρρος να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής.

{Η ιδέα του Θάρρους να μην είμαστε τέλειοι αναπτύχθηκε αρχικά από τον παιδαγωγό τον Δρα Ρούντολφ Ντράικορς, διάσημο ψυχίατρο και παιδαγωγό.}
πηγή: childit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου