Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσκεψη σε μουσεία ... απλά με ένα κλικ!


Το Google Art Project, είναι το αποτέλεσμα μίας μοναδικής συνεργασίας της Google με ορισμένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία τέχνης του κόσμου με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να ανακαλύψει και να δει περισσότερα από χίλια έργα τέχνης στο διαδίκτυο με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Tους τελευταίους μήνες, η Google εργάστηκε σε 17 μουσεία τέχνης και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, το οποίο μπορεί να βρει κάποιος στην
 επίσημη ιστοσελίδα και περιλαμβάνει τη συγκέντρωση ορισμένων από τις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες διασήμων έργων τέχνης, καθώς και την αντιπαραβολή περισσότερων από χιλίων άλλων εικόνων σε ένα σημείο, είναι μαγευτικό.
Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει τη δυνατότητα πανοραμικής περιήγησης σε συγκεκριμένες γκαλερί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου. 
Με αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, ο καθένας, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, θα έχει τη δυνατότητα να μάθει για την ιστορία αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από ένα τεράστιο αριθμό έργων τέχνης με το κλικ ενός ποντικιού. 
Το εύρος των έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Google είναι τεράστιο και περιλαμβάνει έργα από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli έως και το No Woman, No Cry του Chris Ofili, τα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, τις οροφές των Βερσαλλιών, ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, τη συλλογή Whistlers αλλά και έργα του Rembrandt ανά την υφήλιο. Συνολικά, έχουν συμπεριληφθεί 486 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. 

Κάθε χρήστης μπορεί να εξερευνήσει τα μουσεία με την τεχνολογία Street View και να κινείται μέσα στην γκαλερί εικονικά επιλέγοντας έργα τέχνης που τον ενδιαφέρουν και κάνοντας κλικ για να ανακαλύψει περισσότερα ή απολαμβάνοντας τις εικόνες υψηλής ανάλυσης όταν αυτές είναι διαθέσιμες. 

Ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών του εσωτερικού επιλεγμένων γκαλερί, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν, επιτρέποντας την αρμονική περιήγηση σε περισσότερα από 385 δωμάτια μέσα στα μουσεία. Το εσωτερικό των γκαλερί μπορεί επίσης να εξερευνηθεί από το Street View in Google Maps.


Η ανάλυση αυτών των εικόνων, σε συνδυασμό με ένα ειδικά κατασκευασμένο zoom viewer, επιτρέπει στους λάτρεις των έργων τέχνης να ανακαλύψουν μικροσκοπικές πτυχές των έργων τις οποίες μπορεί να μην είχαν ποτέ δει από κοντά, όπως τους ανθρώπους στον ποταμό στο έργο του El Greco View of Toledo ή τις μεμονωμένες κουκίδες στο Grandcamp, Evening του Seurat. 

Με τη λειτουργία «Create your own collection» οι χρήστες μπορούν να σώσουν συγκεκριμένες οπτικές οποιουδήποτε από τα 1000 έργα τέχνης, να χτίσουν τη δική τους προσωπική συλλογή και να τη μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους ενώ τέλος μπορούν να κάνουν σχόλια για κάθε πίνακα που τους κάνει εντύπωση 
Σίγουρα πρόκειται για ένα ιδανικό εργαλείο για μαθητές ή ομάδες που δουλέψουν σε ομαδικές εργασίες ή συλλογές. 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEOπηγή: newsit

1 σχόλιο: