Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Χειμωνιάτικη Κυριακή; Οργανώστε βραδιά Φοντύ με τους φίλους σας!!!

Αν και παραπέμπει στα ’80s, το φοντύ είναι μια άκρως παρεϊστικη  διαδικασία που δημιουργεί πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Αν λοιπόν δεν είστε από αυτούς που νιώθουν τύψεις για κάθε μπουκιά τους, οργανώστε το. Είναι  μια ωραία λύση -πρόφαση -για ένα εύκολο, ευχάριστο και αρκετά low budget χειμωνιάτικο κάλεσμα.

                                  

Η διαδικασία και τα είδη

Fondue αλμυρό


Η παρασκευή του αρχίζει σε ένα σκεύος στο οποίο ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρασί και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το κίρς η ένα άλλο αρωματικό ποτό όπως μπράντυ από δαμάσκηνα.
Όταν λιώσουν τα τυριά, τρίβουμε με μία σκελίδα σκόρδο το εσωτερικό του ειδικού για το φοντύ πυρίμαχου σκεύους και αδειάζουμε μέσα το μείγμα που φροντίζουμε να διατηρούμε ζεστό προσέχοντας να μη βράσει. Αν το μείγμα αρχίζει να πήζει το αραιώνουμε με κρασί. Στο τραπέζι φέρνουμε πανεράκια με ψωμί ή βραστές πατάτες, τα οποία οι παρευρισκόμενοι βουτάνε με ειδικά πιρουνάκια μέσα στα τυριά.
Εκτός από το κλασικό fondue και την ρακλέτ, που παίρνει το όνομά της από το τυρί ρακλέτ που χρησιμοποιείται, μια άλλη εκδοχή του fondue είναι το bourguignon. Μέσα στο σκεύος ζεσταίνουμε καλά με το ρεσό βούτυρο και λάδι και μέσα σε αυτό ψήνουμε φιλέτο που το έχουμε κόψει σε κύβους. Στην συνέχεια έχουμε διάφορες σος στις οποίες το βυθίζουμε. Μαγιονέζα, bearnaise, horseradish ανακατεμένη με μαγιονέζα, σάλτσα ντομάτας.

Fondue γλυκό


Γίνεται με σοκολάτα λιωμένη, αρωματισμένη με λικέρ και συνοδεύεται με κομμάτια κέικ, μπισκότα, φρούτα η ξηρούς καρπούς. Για φοντύ σοκολάτας πάρτε όποια σοκολάτα 70% σας αρέσει καλύτερα, λιώστε την σε μπεν μαρί, προσθέστε και 1 κουταλιά βούτυρο, λίγη κρέμα γάλακτος και λίγες σταγόνες κονιάκ και μετά μεταφέρετε το σκεύος του φοντύ με χαμηλή φωτιά. Κόψτε κομματάκια κέικ (όχι πολύ φρέσκου γιατί θρυμματίζεται), αχλάδια, framboises και δοκιμάστε τα βουτηγμένα στην σοκολάτα.  Το σοκολατένιο φοντύ είναι εξαιρετικό και με ξινά γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε  ρολά από νεράντζι, πορτοκάλι ή μικρά κουμ κουάτ. Ωραία ιδέα και το φοντύ λευκής σοκολάτας με καθαρισμένες φράουλες.

Χρήσιμα Tips:

                                             

 Για το ελβετικό fondue με τυρί χρησιμοποιήστε emental και ελβετική γκριγιέρ
* Όταν το τυρί αρχίσει να ψιλοπήζει χαμηλώνουμε την φωτιά. 
* Χρησιμοποιήστε μπουκίτσες χθεσινού ψωμιού για να μην διαλύεται.
* Μην αφήσετε το καλύτερο! Είπαμε ότι η θερμοκρασία στο fondue είναι τέτοια ώστε να κρατάει το μείγμα ζεστό άλλα όχι τόσο δυνατή ώστε να καίγεται το τυρί. Αν η σωστή θερμοκρασία κρατηθεί έως τέλους στο πάτο της κατσαρόλας δημιουργείται μια λεπτή κρούστα ψημένου αλλά όχι καμένου τυριού που ονομάζεται la religieuse. Είναι μούρλια. 
* Προσοχή με το fondue θα πιείτε μόνο κρασί ή τσάι. Το νερό ή μπύρα ή τα αναψυκτικά, οι σόδες  απαγορεύονται αφού θα κάνουν το τυρί σαν μια σκληρή μπάλα στο στομάχι και δεν θα χωνεύετε ποτέ. Αντίθετα το τσάι και το κρασί λειτουργούν σαν διαλυτικά και βοηθούν στην πέψη. 
* Βάση της Ελβετικής παράδοσης αν κάποιος άνδρας χάσει το κομμάτι του ψωμιού του μέσα στο fondue κερνάει ένα μπουκάλι κρασί. Αν πάλι το χάσει μια κυρία, δίνει ένα φιλί σε εκείνον που κάθεται στα αριστερά της! 


πηγή: athinorama.gr, Ντένη Καλλιβωκά

3 σχόλια: