Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η διατροφή του καλοκαιριού


diatrofi kalokairi Η Διατροφή του ΚαλοκαιριούΟ μήνας Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού και φυσικά την έξοδο στις παραλίες και σε διάφορα καλοκαιρινά θέρετρα για διασκέδαση και χαλάρωση. Αρκετοί είναι οι διατροφικοί πειρασμοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όπως παγωτά, παγωμένα κοκτέιλ, μπουφέδες σε ξενοδοχεία, κ.ά. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας φτάνει να κάνουμε σωστές επιλογές.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε σωστά και φυσικά το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης είναι το νερό. Το σώμα μας έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό μιας και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από αυτό και είναι απαραίτητο για όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, την αποτοξίνωση και την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Θα πρέπει να καταναλώνουμε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως περίπου αν και οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε νερό είναι διαφορετικές.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιφέρει αφυδάτωση και θα πρέπει ως εκ τούτου να καταναλώνεται με μέτρο (~ 2 φλ ημερησίως) ενώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την συχνότητα κατανάλωσης καφέδων τύπου frappuccino με καραμέλα, φρέσκια κρέμα κλπ. Ανάλογα με το μέγεθος τέτοιου τύπου καφέδες προσφέρουν 300-700 θερμίδες και είναι πλούσιοι σε λιπαρά και ζάχαρη. Αντ αυτού, πρέπει να προτιμάμε πιο απλούς καφέδες όπως φραπέ, freddo espresso, cappuccino κλπ. Η κατανάλωση παγωμένου τσαγιού που παρασκευάζεται από εμάς είναι καλύτερη επιλογή.

Μια δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι είναι φυσικά το παγωτό. Θα πρέπει να προτιμάμε τα παγωτά με γεύσεις φρούτων και για ακόμη λιγότερες θερμίδες γρανίτες. Ενδεικτικά 2 μπάλες παγωτό φράουλα δίνει μόνο 200 θερμίδες ενώ παγωτά τύπου παρφέ τις διπλάσιες. ¨Εάν καταναλώνουμε παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με σωστές επιλογές κατά την διάρκεια των άλλων μας γευμάτων τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για προσθήκη ανεπιθύμητων κιλών. Επίσης προτιμάμε παγωτά σε ατομική συσκευασία και όχι σε οικογενειακή για να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση φρούτων. Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων την μέρα γιατί τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ενδεικτικά, τα ακτινίδια πεπόνια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Τα φρούτα αν και προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά έχουν και αυτά θερμίδες γιαύτο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Καλό θα ήταν να προτιμάμε φρούτα σε στερεά μορφή γιατί οι χυμοί φρούτων έχουν αφενός αρκετές θερμίδες και αφετέρου δεν μας χορταίνουν. Ένα ποτήρι χυμό μπορεί να έχει τις διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες απ ότι μια μερίδα φρούτου.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για άσκηση εκτός κλειστών χώρων. Καλύτερες μέθοδοι εκγύμνασης είναι το κολύμπι όπου καίμε περίπου 250-300 θερμίδες ανά μισή ώρα, η ποδηλασία 200 θερμίδες/μισή ώρα και το περπάτημα στην παραλία 150 θερμίδες/μισή ώρα αναλόγως της έντασης.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει γενικά να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές. Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της μέρας, ενυδατωνόμαστε σωστά με την λήψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού, προτιμάμε τα πιο απλά αλκοολούχα ποτά χωρίς πολλές προσμίξεις, περιορίζουμε τα καφεϊνούχα ροφήματα σε 2-3 την μέρα και όχι περισσότερα, για αποφυγή της αφυδάτωσης, λόγω του διουρητικού χαρακτήρα του καφέ και αποφεύγουμε τους καφέδες με κρέμα και καραμέλα. Καταναλώνουμε με μέτρο παγωτά (1-2 φορές την βδομάδα) και προτιμάμε τις γεύσεις φρούτων και τις γρανίτες που έχουν πιο λίγα λιπαρά και θερμίδες. Σε περίπτωση που μείνουμε λίγες μέρες σε ξενοδοχείο το πρωινό μας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από γιαούρτι, δημητριακά και φρούτα. Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να αυξήσουμε την κατανάλωση σαλατών με συνοδεία θαλασσινών και άπαχων κρεατικών.
Η περίοδος των διακοπών δεν είναι η ασφαλώς η κατάλληλη περίοδος για δίαιτα όμως με έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούμε να αποφύγουμε την προσθήκη περιττών κιλών.

Γιάννης Κερίμης MSc, R.D (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

source: onlycy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου