
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε σωστά και φυσικά το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης είναι το νερό. Το σώμα μας έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό μιας και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από αυτό και είναι απαραίτητο για όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, την αποτοξίνωση και την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Θα πρέπει να καταναλώνουμε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως περίπου αν και οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε νερό είναι διαφορετικές.
Μια δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι είναι φυσικά το παγωτό. Θα πρέπει να προτιμάμε τα παγωτά με γεύσεις φρούτων και για ακόμη λιγότερες θερμίδες γρανίτες. Ενδεικτικά 2 μπάλες παγωτό φράουλα δίνει μόνο 200 θερμίδες ενώ παγωτά τύπου παρφέ τις διπλάσιες. ¨Εάν καταναλώνουμε παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με σωστές επιλογές κατά την διάρκεια των άλλων μας γευμάτων τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για προσθήκη ανεπιθύμητων κιλών. Επίσης προτιμάμε παγωτά σε ατομική συσκευασία και όχι σε οικογενειακή για να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για άσκηση εκτός κλειστών χώρων. Καλύτερες μέθοδοι εκγύμνασης είναι το κολύμπι όπου καίμε περίπου 250-300 θερμίδες ανά μισή ώρα, η ποδηλασία 200 θερμίδες/μισή ώρα και το περπάτημα στην παραλία 150 θερμίδες/μισή ώρα αναλόγως της έντασης.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει γενικά να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές. Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της μέρας, ενυδατωνόμαστε σωστά με την λήψη ικανοποιητικής ποσότητας νερού, προτιμάμε τα πιο απλά αλκοολούχα ποτά χωρίς πολλές προσμίξεις, περιορίζουμε τα καφεϊνούχα ροφήματα σε 2-3 την μέρα και όχι περισσότερα, για αποφυγή της αφυδάτωσης, λόγω του διουρητικού χαρακτήρα του καφέ και αποφεύγουμε τους καφέδες με κρέμα και καραμέλα. Καταναλώνουμε με μέτρο παγωτά (1-2 φορές την βδομάδα) και προτιμάμε τις γεύσεις φρούτων και τις γρανίτες που έχουν πιο λίγα λιπαρά και θερμίδες. Σε περίπτωση που μείνουμε λίγες μέρες σε ξενοδοχείο το πρωινό μας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από γιαούρτι, δημητριακά και φρούτα. Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να αυξήσουμε την κατανάλωση σαλατών με συνοδεία θαλασσινών και άπαχων κρεατικών.
Η περίοδος των διακοπών δεν είναι η ασφαλώς η κατάλληλη περίοδος για δίαιτα όμως με έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούμε να αποφύγουμε την προσθήκη περιττών κιλών.
Γιάννης Κερίμης MSc, R.D (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
source: onlycy.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου