Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ετοιμάζω βαλίτσες και φύγαμε για ... Τζια !


                      
Τι θα κάνετε στη Τζια; Αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το κοντινό στην Αττική νησί, που διατηρεί ακόμα την παραδοσιακή του φυσιογνωμία.
  • Θα περπατήσετε σε παλιά μονοπάτια μέσα σε ένα ανόθευτο φυσικό περιβάλλον.
  • Θα συναντήσετε αγρότες με το γαϊδουράκι τους.
  • Θα πιείτε κρύο νερό στη βρύση πάνω στο βουνό.
  • Θα προσκυνήσετε σε ερημικά με ανοιχτές πόρτες εξωκκλήσια.
  • Θα αναπνεύσετε ευωδιές από φασκομηλιές, σπάρτους κι ένα πλήθος αγριολούλουδων.
  • Θα κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες όπως: Σπαθί, Ξύλα, Συκαμιά και Οτζιάς.
             
Η ιδιαιτερότητα της Τζιας, πέρα από τις παραλίες, τις αρχαιότητες και την Κυκλαδίτικη Χώρα της, είναι η φυσική ενδοχώρα της με τα δρυοδάση των βελανιδιών και βέβαια τα εκπληκτικά της μονοπάτια. Η διασπορά των αγροτικών κατοικιών σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού, που έχει έκταση 131 τ. χιλ., δημιούργησε την ανάγκη κατασκευής ενός δικτύου μονοπατιών από τα πανάρχαια χρόνια, που διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Το δίκτυο αυτό κατασκευάστηκε με τέχνη, πλακοστρώθηκε, οριοθετήθηκε με τοίχους από ξερολιθιά δεξιά κι αριστερά και συντηρείτο μέχρι την εποχή που το αυτοκίνητο αντικατέστησε το γαϊδουράκι για τις ανάγκες των κατοίκων. 



                

Ευτυχώς οι αυτοκινητόδρομοι άφησαν ανέγγιχτα αρκετά μονοπάτια και σήμερα η Τζια διαθέτει ένα σημαντικό πλούτο από παραδοσιακά δρομάκια στο εσωτερικό του νησιού. Με ενέργειες της Νομαρχίας, του Επαρχείου και του Δήμου επισκευάστηκαν, σηματοδοτήθηκαν, χαρτογραφήθηκαν και πιστοποιήθηκαν (με ISO 9001:2000), 12 μονοπάτια, που πήραν το όνομα «διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος» συνολικού μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων. Κάθε μια έχει και το δικό της όνομα, όπως Λέων, Αρισταίος, Έλιξος κλπ.

Οι διαδρομές αυτές, που έχουν διαφορετικό μήκος και βαθμό βατότητας, ακολουθούν τα παλαιά λιθόστρωτα (σε ποσοστό 60%) μονοπάτια, διασταυρώνονται μεταξύ τους, διέρχονται μέσα από τα δρυοδάση του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα και της Πέρα Μεριάς, συναντούν στο διάβα τους λευκά εξωκκλήσια, αγροτικές κατοικίες, πηγές με τρεχούμενο πόσιμο νερό, αρχαιότητες (όπως ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας και ο Λέων της Κέας) και καταλήγουν σε γραφικά ακρογιάλια.

   
Τρεις από τις διαδρομές αυτές ξεκινώντας από διαφορετικές κατευθύνσεις καταλήγουν στην αρχαία πόλη Καρθαία, που αποτελεί και το πιο σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο του νησιού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αυτοκινητόδρομος για την Καρθαία, οπότε είναι αναγκαστική η πεζοπορία επί μία ώρα τουλάχιστον, από το σημείο που σταματάει το αυτοκίνητο. Αξίζει όμως τον κόπο να φθάσει κανείς μέχρι εκεί, ιδιαίτερα μετά τις εργασίες αναστηλώσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Όμως πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, θα αποζημιωθεί από τη διαδρομή και από τις δυο θαυμάσιες παραλίες της Καρθαίας.

Στη Χώρα της Κέας, ή Ιουλίδα όπως είναι το αρχαίο αλλά και το σημερινό της όνομα, λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται ν’ ανακαλύψουν και να περπατήσουν στα μονοπάτια του νησιού και στην Κορρησία, το λιμάνι του νησιού, υπάρχει τουριστικό γραφείο που οργανώνει πεζοπορικές εκδρομές.
source: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου