Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

5 συμβουλές για οικονομία ... χωρίς περικοπές!

Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν να μειώσουμε τα έξοδα και κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Δε χρειάζεται, όμως, να αγχωνόμαστε και να είμαστε υπερβολικοί, το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση και έξυπνες λύσεις.

Συμβουλή πρώτη:
Ετοιμάστε λίστα για το σούπερ μάρκετ. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους «πειρασμούς» και τα περιττά έξοδα, χωρίς να παραλείψετε να αγοράσετε κάτι. Γράψτε τη λίστα όταν θα είστε σπίτι και θα έχετε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να ελέγχετε τι έχετε και τι όχι. Καλό είναι, επίσης, να μην πάτε στο σούπερ μάρκετ νηστικοί, γιατί κινδυνεύετε να ακούσετε την πείνα σας και όχι τη λίστα!


Συμβουλή δεύτερη: 

Μην παραγγέλνετε απ’ έξω. Μελέτες έδειξαν ότι το 40% του προϋπολογισμού των νέων στη χώρα μας ξοδεύεται σε  ντελίβερι. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε μ’ αυτό τον τρόπο. Όταν θα θελήσετε να φάτε κάποια λιχουδιά, επιχειρήστε να μαγειρέψετε κάτι αντίστοιχο στο σπίτι, άλλωστε στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για σπιτική πίτσα ή για σπιτικό burger, για παράδειγμα. 


Συμβουλή τρίτη:

Παίρνετε μαζί σας κολατσιό στη δουλειά. Πριν φύγετε από το σπίτι, φτιάξτε τον καφέ σας ή το τσάι σας και ένα ελαφρύ σνακ και πάρτε τα στη δουλειά. Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύετε χρήματα για πράγματα που μπορείτε να φέρετε από το σπίτι σας. Για να είναι πιο πρακτική η μεταφορά, προμηθευτείτε τα κατάλληλα «σύνεργα» (θερμός, ταπεράκια, τσάντα μεταφοράς). 



Συμβουλή τέταρτη: 

Επενδύστε σε κλασικές αγορές. Ειδικά σε μια γυναίκα καλύτερα να της κόψεις το φαγητό -που λέει ο λόγος- παρά τα ψώνια. Δε χρειάζεται να σταματήσουμε εντελώς την αγαπημένη μας συνήθεια, αλλά να ψωνίζουμε έξυπνα. Αντί να αγοράσετε πέντε οικονομικά ζευγάρια γόβες, για παράδειγμα, επενδύστε σε ένα κλασικό και καλής ποιότητας κομμάτι, που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει. 



Συμβουλή πέμπτη: 

Μετακινηθείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Περιορίστε το αυτοκίνητο ή το ταξί μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Προμηθευτείτε μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα ΜΜΜ, ελέγξτε τα δρομολόγια και τη συχνότητά τους και εξοικονομήστε χρήματα από τη βενζίνη ή το ταξί. Και για ακόμα πιο κοντινές διαδρομές, λίγο περπάτημα είναι ότι καλύτερο!


πηγή: newsbeast

6 σχόλια:

  1. Συμφωνούμε απολύτως με όλα!...αν και στο σουπερ μάρκετ μας έχουμε "πιάσει" πολλές φορές από λιγούρα να παίρνουμε περισσότερα από τη λίστα!χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσικά!!! Πως να αντισταθείς στις σοκολατίτσες που σε γλυκοκοιτάζουν??? ή στα τυροπιτολουκανικοσπανακοπιτακιααααα??? :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ σχεδόν με όλα. Το αυτοκίνητο το έχουμε κόψει και το χρησιμοποιούμε μόνο για πολύ μακρινές αποστάσεις. Στο σουπερ μαρκετ κόψαμε και το εξής λάθος που κάνουμε όλοι μας αγοράζουμε πολλά πράγματα σε μεγάλες ποσότητες (έτσι απλά να έχουμε στο σπίτι) και καταλήγουμε να τα πετάμε. Οι περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας έχουν περιοριστεί στο window therapy και ξέχασαν τι εστί shopping therapy
    Διαφωνώ ότι είναι πιο οικονομικό να φτιάχνεις πίτσα και άλλες συνταγές στο σπίτι παρά να παραγγέλνεις. Πέρσι είχα κάνει ένα σχετικό ποστ και προσπάθησα να κάνω οικονομίες ξεκινώντας με το κόψιμο στα ντελίβερι. Τα υλικά για μια πίτσα στοιχίζουν περισσότερα από μια έτοιμη πίτσα που θα παραγγείλουμε (η πιο φθηνή πίτσα σε μας είναι 6ευρώ). Αντί για σουβλάκι βρήκα συνταγές με κοτόπουλο και πάλι να πάρεις 4 στήθη κοτόπουλου δίνεις 10 ευρώ + μπαχαρικά +σάλτσες για μαγείρεμα. Ενώ μια πίτα σουβλάκι έχει 2,30 ευρώ!
    Φιλιά πολλά
    http://julia-mylifeandthoughts.blogspot.com/2010/11/50.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας!
    Πολύ καλές οι συμβουλές σας!
    Ως ανθρωπος που λειτουργεί οργανωτικά με λίστες, συμφωνώ απόλυτα για τα ψώνια στο supermarket! Και ναι, μη πηγαίνετε νηστικοί, οι σοκολατοπειρασμοι καραδοκουν! Να προσθέσω πως καλύτερα να πηγαίνετε 1 ώρα πριν κλείσουν, για να μη έχετε και πολύ χρόνο να τριγυρίσετε. Θα αποφύγετε τις αυθόρμητες αγορές!
    Πριν λίγο καιρό, είχα γράψει και εγώ ένα σχετικό άρθρο στο blog μου http://rooflab.blogspot.com
    (το ευρω έχει φτερά και ας μην είναι καρδερίνα http://rooflab.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html)
    Καλό ΣΚ να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Julia εχεις δικιο στο οτι πολλες φορες τα σπιτικα μπορει να στοιχισουν περισσοτερο, αλλα τουλαχιστον ξερεις τι τρως! :) Eπισης, μπορεις να ψαξεις να βρεις οικονομικα υλικα, οποτε να συνδυασεις και τιμη και ποιοτητα! Εγω παντως τελευταια προσπαθω να κανω την οργανωση μου στο super-market και να μην αγοραζω διαφορες λιχουδιες ή μεγαλες ποσοτητες, καθως τις περισσοτερες φορες τα μισα τα πεταγα (αφου χαλαγαν κ δεν ειχα προλαβει να τα φαω!). @Kate πετιεμαι να διαβασω το post σου! Καλο σας βραδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το :"ξέρεις τι τρως αν μαγειρεύεις στο σπίτι" είναι σχετικό γιατί κανείς δεν ξέρει πια τι αγοράζει...όπως και να έχει όμως είναι 1000 φορές προτιμότερο να μαγειρεύεις στο σπίτι .Kαι πιο οικονομικό (τις περισσότερες φορές) & πιο υγιεινό( σχεδόν πάντα)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή