Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

8άωρα και μάθημα το Σάββατο ... για τους καταληψίες!

Στη διαδικασία αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που χάθηκαν στις καταλήψεις προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Τι προβλέπεται για τα σχολεία στα οποία οι κινητοποιήσεις κράτησαν πάνω από δέκα ημέρες

Με οκτώ ώρες διδασκαλία τις καθημερινές και μαθήματα τα Σάββατα θα επιβαρυνθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη το προηγούμενο διάστημα για περισσότερες από δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία καθηγητών, με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Κουμέντου, τα σχολεία που είχαν πολυήμερες καταλήψεις υποχρεούνται να αλλάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους από αυτήν την εβδομάδα και να προχωρήσουν σε οκτάωρο, ειδάλλως θα πρέπει να κάνουν μαθήματα τα Σάββατα.
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία κάνει λόγο για "βάναυση καταπάτηση του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών" και προσθέτει πως πρόκειται για μια απόφαση η οποία είναι "παιδαγωγικά απαράδεκτη".
Υπενθυμίζεται ότι βάσει σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που έχει σταλεί σε όλα τα σχολεία, η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών σε γυμνάσια και λύκεια που τελούσαν υπό κατάληψη θα πρέπει να γίνει εντός του διανυόμενου τριμήνου, δηλαδή έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα διευκρινίζεται πως με την αναπλήρωση πρέπει να εξασφαλίζεται για κάθε μάθημα η κάλυψη τουλάχιστον των 4/5 των χαμένων ωρών διδασκαλίας.
Όσον αφορά στους τρόπους αναπλήρωσης, μπορεί να εξασφαλιστούν με τους παρακάτω τρόπους:
  • Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.
  • Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.
  • Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).
  • Αν η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος και αξιοποιούνται τα Σάββατα.
Αρκετοί εκπαιδευτικοί, πάντως, προκρίνουν την παράταση του διδακτικού έτους για λίγες ημέρες -ανεξαρτήτως πόσες ημέρες είχαν κλείσει τα σχολεία λόγω κατάληψης- προκειμένου να μη χρειαστεί να γίνονται μαθήματα πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα ή και τα Σάββατα.
Αντιδρούν οι καθηγητές

Προτείνουν παράταση σχολικού έτους

Παιδαγωγικά απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι καθηγητές την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συνέχιση των μαθημάτων πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ διαμηνύουν πως δεν θα την εφαρμόσουν.
Με τη χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει πως η εντολή που δόθηκε από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής προς τα σχολεία για οκτάωρα μαθήματα τις καθημερινές ή διδασκαλία και τα Σάββατα, είναι παράνομη. "Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν καθηγητή να υπερβεί το διδακτικό του ωράριο εκτός και αν του ανατεθούν υπερωρίες από τον σύλλογο διδασκόντων ή από το ΠΥΣΔΕ" αναφέρουν οι καθηγητές και προσθέτουν πως δεν έχει εγκριθεί καμία επιπλέον δαπάνη για υπερωρίες ή εργασία τα Σάββατα.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου