Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Πρόσεχε ... τους υπνοβάτες !!!


Η υπνοβασία δεν αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο, συναντάται σε έναν στους πενήντα ανθρώπους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους όταν υπνοβατούν δεν αποτελούν κίνδυνο για εκείνους που βρίσκονται γύρω τους.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπνοβάτες – άνθρωποι που είναι πολύ ήρεμοι και ευγενικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας – γίνονται εξαιρετικά επιθετικοί την νύχτα, οπότε και δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τις πράξεις τους.
Μάλιστα, ο Δρ. Michael Cramer – Bornemann, ειδικός στη μελέτη του ύπνου στο Κέντρο Μελέτης Διαταραχών Ύπνου στη Μινεσότα των Η.Π.Α., υποστηρίζει ότι «Οποιοσδήποτε υπνοβατεί, είναι ικανός να σκοτώσει. Αν λάβουμε υπόψη μας την πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς που έχει ο υπνοβάτης, θα έπρεπε κάποιος να το σκεφτεί διπλά πριν αποφασίσει να κοιμηθεί δίπλα του».
Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά που συναντώνται στην συμπεριφορά των υπνοβατών: Πρώτον, δεν θυμούνται με ακρίβεια τι συνέβη ενώ βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση και δεύτερον, έχουν ακατανόητη νοοτροπία αμέσως μόλις ξυπνήσουν.
Αθωώθηκε για το φόνο της πεθεράς του, λόγω υπνοβασίας
Το 1987 στον Καναδά ο Ken Parks έπεσε για ύπνο, άρχισε να υπνοβατεί, οδήγησε για 23 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι των πεθερικών του, όπου και σκότωσε ενώ υπνοβατούσε την πεθερά του και τραυμάτισε τον πεθερό του. Δικάστηκε για αυτές τις πράξεις του και αθωώθηκε τελικά με την αιτιολογία της άμυνας της υπνοβασίας.

Υπνοβάτης σκότωσε τη γυναίκα του
Αντίστοιχο παράδειγμα μπορούμε να βρούμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο υπνοβάτης Brian Thomas μαζί με τη σύζυγό του έκαναν διακοπές με το τροχόσπιτό τους. Εκεί όπου είχαν παρκάρει για να διανυκτερεύσουν, τους ενοχλούσε μία ομάδα παιδιών και αποφάσισαν να μεταφερθούν λίγο πιο κάτω.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισε να υπνοβατεί, άκουσε θορύβους από έξω και θεώρησε ότι είχαν έρθει πάλι οι νεαροί για να τους ενοχλήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτεθεί στη σύζυγό του, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει δεχτεί επίθεση από κανέναν. Όταν πια συνήλθε και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, ήταν αργά, καθώς η γυναίκα του ήταν ήδη νεκρή.

Βιαστής αθωώθηκε γιατί ήταν υπνοβάτης
Ο 29χρονος Τρεντ Πόμπαρ, από το Katherine Northern της Αυστραλίας, τον Ιανουάριο του 2009 κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας γυναίκας ενώ εκείνη κοιμόταν!! Στο δικαστήριο ομολόγησε στους ενόρκους την πράξη του, αλλά υποστήριξε ότι είναι υπνοβάτης και δεν έχει συνείδηση του τι κάνει όταν κοιμάται. Η ιατρική γνωμάτευση που προσκόμισε και η οποία επιβεβαίωνε το χρόνιο πρόβλημα υπνοβασίας, του χάρισαν την ελευθερία του.

πηγή: ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου