Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2014


Με τρία ιδιαίτερης βαρύτητας πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (συν ένα επιλογής), με την καθιέρωση βάσης ανά τμήμα, με τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Εξετάσεων αλλά και με ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης έρχεται το νέο μοντέλο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα αντικαταστήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις το 2014. 

Λιγότερα μαθήματα και αυστηρότερα κριτήρια στις πανελλαδικές
Τα πανεπιστήμια θα έχουν τον πρώτο λόγο εδώ, καθώς οι σχολές θα θέτουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγησή τους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», θα είναι:

1. Η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων.
2. Ο συνυπολογισμός της βαθμολογίας των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.
3. Οι εξετάσεις σε μια διευρυμένη και όχι σε προκαθορισμένη αυστηρώς ύλη, όπως συμβαίνει σήμερα.
4. Ο προσδιορισμός του ύψους βαθμολογίας εισαγωγής (του συντελεστή βαρύτητας) από τα οικεία τμήματα των ΑΕΙ.
Το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας έχει πάρει σάρκα και οστά, βρίσκεται ήδη στο συρτάρι της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αφού πρώτα πάρει και την έγκριση του αναπληρωτή υπουργού, Κ. Αρβανιτόπουλου.

Στο νέο σύστημα αναβαθμίζεται πλήρως και ο ρόλος των πανεπιστημίων. Τα ΑΕΙ θα έχουν λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών τους διαμορφώνοντας τους όρους εισαγωγής.

Στο νέο σχέδιο εξετάζεται να υπάρχει διαφορετικός τρόπος εισαγωγής σε σχολές χαμηλής ζήτησης (για συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης έχει ήδη μιλήσει η υπουργός Παιδείας), αλλά και σύνδεση προγραμμάτων των Ανώτατων Ιδρυμάτων και της Διά Βίου μάθησης (ΙΕΚ, κολέγια) με στόχο να δοθούν πολλές δυνατότητες διαδρομών στον φοιτητή.


{οι μαθητές - μελλοντικοί φοιτητές - για ποιο λόγο κάθε λίγο και λιγάκι να είναι αναγκασμένοι να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα εξετάσεων;;; Καλός ο πειραματισμός, αλλά όχι σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα για το ίδιο το μέλλον των παιδιών! reine}

πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου