Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στα σκουπίδια κατέληξαν τα σκηνικά της σειράς "ΤΟ ΝΗΣΙ"!


Στα σκουπίδια βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας τα σκηνικά της τηλεοπτικής σειράς του Mega, ΤΟ ΝΗΣΙ που βασίστηκε στο ομώνυμοbest seller της συγγραφέως Βικτώριας Χίσλοπ και που καθήλωσε στις μικρές οθόνες το τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα, τον περασμένο χειμώνα.

Ιδιωτικό συνεργείο κατ’ εντολήν του Δήμου Αγ. Νικολάου αποκαθήλωσαν τις γύψινες προσόψεις και επενδύσεις στις όψεις των σπιτιών του κεντρικού δρόμου του οικισμού «Επάνω Χωριό» της Ελούντας, στον οποίο έγινε ένα αρκετά μεγάλο μέρος των γυρισμάτων. Τα σκηνικά αυτά τόσο στη διάρκεια των γυρισμάτων, όσο και κυρίως μετά το πέρας των, έγιναν καλλιτεχνικό αξιοθέατο που επισκέπτονταν μεμονωμένοι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες αλλά και οργανωμένα τουριστικά γκρουπ με λεωφορεία. Τα σκηνικά είχαν ενταχτεί εν δυνάμει, στα πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής της Ελούντας.

Η ξαφνικά απόφαση αποκαθήλωσής τους, που αγνοούσαν ακόμη και μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας, άφησε άναυδη την τοπική κοινωνία, αφού κανένας, ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων των οποίων οι όψεις είχαν διαμορφωθεί, δεν επιθυμούσε την καταστροφή τους.
Για την ιστορία, ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA πέρσι, έστειλε κείμενο συμφωνητικού στο Δήμο Αγ. Νικολάου ο οποίος είχε εκδηλώσει κατόπιν πιέσεων ενδιαφέρον για τη διατήρησή τους, με το οποίο του παραχωρούσε τα πνευματικά δικαιώματα για τη συντήρηση των σκηνικών και την ανάληψη οποιαδήποτε αστικής ευθύνης έναντι τρίτων. Ο Δήμος, αρνήθηκε να υπογράψει το συμφωνητικό με το MEGA και έτσι τα σκηνικά στην ουσία έμειναν απροστάτευτα! Σύμφωνα με τον σκηνογράφο της σειράς κ. Αντώνη Χαλκιά, ο οποίος τα κατασκεύασε, το κόστος συντήρησης ήταν ασήμαντο, δεδομένου ότι μοναδικός τρόπος προστασίας τους ήταν η επάλειψή τους με αδιαβροχοποιητικά μέσα, για να προστατευτούν από τη βροχή.
Η ξαφνική, αλλά αναμενόμενη αυτή πράξη καθαίρεσής τους από το Δήμο Αγ. Νικολάου, (…πολλοί την ονομάζουν πολιτιστική λεηλασία), είναι σημειολογική και ενδεικτική της σημερινής ανεπάρκειας της Δημοτικής Αρχής Αγ. Νικολάου, να στηρίξει με ασήμαντες δαπάνες, μια πολιτική προώθησης του τουρισμού που βασίζεται σε μουσειακά στην ουσία απομεινάρια μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών όπως ΤΟ ΝΗΣΙ. Είναι γνωστό, ότι σε πολλές άλλες χώρες, τα σκηνικά μεγάλων τηλεοπτικών και κινηματογραφικών επιτυχιών, διατηρούνται επί πολλά χρόνια, και εντάσσονται στο πολιτιστικό προϊόν της περιοχής. Για τον Δήμο Αγ. Νικολάου, μάλλον αυτά φαντάζουν «ψιλά γράμματα». Πολλοί σχολίασαν με νόημα ότι «ο Δήμος Αγ. Νικολάου, όχι μόνο δεν κάνει καινούργιο έργο και υποδομές στην περιοχή, αλλά καταστρέφει και αυτό που έκανε η ιδιωτική πρωτοβουλία που προέβαλε δωρεάν τον τόπο»…

πηγή: librodoro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου