Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ανεβείτε κοινωνικά... αν θέλετε να είστε πιο υγιείς !



Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι όσοι έχουν υψηλό εισόδημα ή ασκούν κάποιο επάγγελμα με γόητρο ζουν περισσότερο. Ωστόσο, ακόμη κι αν η αύξηση των αποδοχών σας μοιάζει μακρινό όνειρο, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη που έχει ένα υψηλό κοινωνικό status στην υγεία σας. Αρκεί να κάνετε κάποια πράγματα που θα βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή σας.
Πραγματικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους υψηλά στην κοινωνική κλίμακα κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα όπως καρδιακά νοσήματα και κατάθλιψη. Κι αυτό γιατί μπορούν να διαχειριστούν το στρες, παράγοντα για πολλές παθήσεις.

Σας κρατά πίσω
«Οι συνάδελφοί μου τα καταφέρνουν καλύτερα από εμένα...»
Αντιμετωπίστε το
Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας: Για να επιλέξετε το δικό σας σκαλοπάτι στην κοινωνική κλίμακα που έχετε στο μυαλό σας, προφανώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, τους οποίους έχετε ως πρότυπα. Είναι συνηθισμένο να παρατηρούμε την αντίδραση των γύρω μας απέναντι σε διάφορα ζητήματα και να σκεφτόμαστε πώς θα αντιδρούσαμε εμείς. Ωστόσο, μήπως χρησιμοποιείτε λανθασμένα κριτήρα όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, με αποτέλεσμα η αυτοεκτίμησή σας να παίρνει την κατιούσα; Για παράδειγμα, εξετάστε πώς αντιμετωπίζετε το μισθό σας. Το αίσθημα ανικανοποίητου ή, αντίθετα, η ικανοποίηση που σας προσφέρει το εισόδημά σας βασίζεται στη φήμη που έχετε στον επαγγελματικό κύκλο σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρίνετε τον εαυτό σας όχι μόνο βάσει του μισθού σας, αλλά και ανάλογα με τα προσόντα σας χάρη στα οποία έχετε καταξιωθεί επαγγελματικά, όπως η αξιοπιστία και η εμπειρία σας. 
Επιπλέον, συγκρίνοντας τον εαυτό σας με κάποιον που βγάζει περισσότερα χρήματα, μπορείτε να ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση -και την παραγωγικότητά- σας, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Πώς; Δίνοντας έμφαση στις ομοιότητές σας. Αν συνειδητοποιήσετε ότι είστε, για παράδειγμα, εξίσου ανοιχτόμυαλοι με τον προϊστάμενό σας, θα αισθανθείτε ότι σας συνδέουν πολλά κοινά, παρά το κοινωνικό-οικονομικό χάσμα που σας χωρίζει.

Σας κρατά πίσω
«Δεν έχω κάνει την καριέρα που ονειρευόμουν...»
Αντιμετωπίστε το
Δραστηριοποιηθείτε με εθελοντικές δραστηριότητες: Η αυτοεκτίμησή μας εξαρτάται από βαθιά παγιωμένες ηθικές αξίες. Ακόμη λοιπόν κι αν δεν έχετε την καριέρα που ονειρεύεστε, εκπληρώνοντας κάποιους στόχους που αντικατοπτρίζουν τα «πιστεύω» σας θα νιώθετε ότι ανεβαίνετε στην κοινωνική κλίμακα. Για να νιώσετε σημαντικοί δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα αναδάσωσης του Δήμου σας ή να «κρατήσετε» παρέα στην ηλικιωμένη γειτόνισσά σας. Η ανταμοιβή θα είναι ανεκτίμητης αξίας. Ανθρωποι άνω των 55 ετών που δραστηριοποιούνται σε δύο ή περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις διατρέχουν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Ο εθελοντισμός έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα με τη συστηματική άσκηση στο προσδόκιμο ζωής μας» επισημαίνει ο Stephen Post, PhD, καθηγητής Βιοηθικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

Σας κρατά πίσω
«Είμαι πολύ αγχωμένος για να αλλάξω ζωή...»
Αντιμετωπίστε το
Διαχειριστείτε το στρες
: Όσοι παραμένουν στα τελευταία σκαλοπάτια της κοινωνικής κλίμακας είναι πιο ευάλωτοι στο στρες. Αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ανακάλυψαν ότι εκείνες που τοποθετούσαν τον εαυτό τους σε χαμηλότερη βαθμίδα είχαν υψηλότερα ποσοστά κορτιζόλης, ορμόνης του στρες. Αντιθέτως, όσες είχαν θετική εικόνα για την κοινωνική θέση τους διαχειρίζονταν επιτυχώς πιεστικές καταστάσεις.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες μειώνουν ακόμη και την αποτελεσματικότητα με την οποία διεκπεραιώνουμε καθημερινές υποθέσεις. Όπως σημειώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Αντύπα, «δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα με καθαρό μυαλό, νιώθουμε πίεση και εκνευρισμό. Έτσι, παίρνουμε λάθος αποφάσεις, σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια για να ολοκληρώσουμε μια δουλειά ή συγκρουόμαστε με τους γύρω μας». 
Ακόμη κι αν η κοινωνικό-οικονομική θέση σας δεν σας ευνοεί, μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες. Οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν
:
- Κρατήστε ημερολόγιο με «καλά» νέα Γράφετε σε καθημερινή βάση 5 θετικές σκέψεις ή πράγματα που κάνατε μέσα στην ημέρα.
- Γελάστε δυνατά! Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Συγκεντρώστε τα αγαπημένα σας κόμικς και μια σειρά από DVD με κωμωδίες. Θα αποδειχτούν σωτήρια σε καταστάσεις έντονου στρες.

Διευρύνετε τον κοινωνικό κύκλο σας Μέσα από τις συναναστροφές μας νιώθουμε ότι υπάρχει γύρω μας μια ομάδα ανθρώπων που θα μας στηρίξει οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή. Παράλληλα, η Σ. Αντύπα τονίζει ότι «μέσω της κοινωνικότητας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, εξασκούμε τις νοητικές ικανότητές μας και ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας». Ωστόσο, η κοινωνικότητα συμβάλλει στη μείωση του άγχους όταν μας προσφέρει ευκαιρίες για ουσιαστική επικοινωνία. Η ειδικός συμβουλεύει: «Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στα "πρέπει" (ένα επαγγελματικό δείπνο) και τα "θέλω" σας (μια βόλτα με ένα φίλο). Μπορεί χωρίς κοινωνικότητα να μην εξελισσόμαστε, όμως μπορεί να "πνιγούμε" αν υποταχτούμε στις κοινωνικές συμβάσεις...»


Από το περιοδικό Prevention

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου