Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αγοράσετε κινητό στο παιδί σας; Τα θετικά - αρνητικά της χρήσης του!

Για έναν γονέα το κινητό τηλέφωνο πιθανόν να μοιάζει σαν άλλο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι-γκάτζετ, για ένα παιδί όμως σημαίνει περισσότερα όπως ένδειξη κοινωνικού επιπέδου, βήμα στην ανεξαρτησία και σημείο αναφοράς για τις κοινωνικές του σχέσεις.

Ένα παιδί μπορεί να νιώθει ότι πρέπει να έχει κινητό για να γίνει αποδεκτό από μια ομάδα. Είναι ανθρώπινη η ανάγκη του «ανήκειν» σε μια ξεχωριστή ομάδα στα παιδι, αλλά και στους ενήλικες.


Σοβαρή αρνητική πτυχή της χρήσης κινητού τηλεφώνου από ένα παιδί (ιδίως κάτω από 12 ετών) είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του.

Oι πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση κινητού τηλεφώνου δεν είναι ακόμη γνωστές. Αρκετές έρευνες όμως, καταδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει έκπτωση στην ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης και μνήμης, ακόμη και παρουσία αυξημένης επιθετικότητας.


Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί λόγω της πρώιμης χρήσης του κινητού τηλεφώνου εφόσον θα υπάρχει η αίσθηση ότι είναι συνεχώς υπό παρακολούθηση και επίβλεψη, η οποία δεν είναι ωφέλιμη για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του.


Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι η έκθεση του παιδιού σε ακατάλληλα ερεθίσματα, όπως βίντεο, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, chat-rooms κ.τ.λ. Για παράδειγμα, οι γνωριμίες με αγνώστους στο διαδίκτυο, τα ακατάλληλα και παρενοχλητικά μηνύματα από τους συμμαθητές του, έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση της αξιοπρέπειας του παιδιού, θέτοντάς το παράλληλα σε υψηλό κίνδυνο.
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τον συντομευμένο τρόπο γραφής στα μηνύματα και ξεχνούν πώς γράφονται ακόμα και οι πιο απλές λέξεις. 
Τέλος, στα αρνητικά συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα ερευνών σύμφωνα με τα οποία, παιδιά που περπατούν και ταυτόχρονα ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο, εμπλέκονται σε ατυχήματα.

Στα θετικά στοιχεία της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι η ασφάλεια της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα, καθώς και η διευκόλυνση σε πρακτικό επίπεδο, όταν το πρόγραμμα του παιδιού περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες. Όσα κινητά τηλέφωνα έχουν πρόγραμμα GPS δίνουν τη δυνατότητα στον γονέα να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή, που βρίσκεται το παιδί τους, από την άλλη μεριά όμως παρεμποδίζει σε υπέρμετρο βαθμό την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού στη σχέση γονέα-παιδιού.

Οι γονείς που είναι διστακτικοί στην αγορά κινητού τηλεφώνου για το παιδί τους ανησυχούν για την έκθεση του στους προαναφερόμενους εξωτερικούς κινδύνους. Σε μεγάλο βαθμό είναι ρεαλιστική η ανησυχία τους, με δεδομένο ότι ένα παιδί δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένη προσωπικότητα και δεν κατέχει την ωριμότητα ώστε να αμυνθεί απέναντι σε κινδύνους ή επιβλαβείς επιρροές.


Ποια λοιπόν είναι η κατάλληλη ηλικία για την αγορά κινητού τηλεφώνου; 
Σύμφωνα με έρευνες η χρήση και μόνο του κινητού τηλεφώνου από παιδιά κάτω των οκτώ ετών αντενδείκνυται αφού σε αυτή την ηλικία ο εγκέφαλος είναι αρκετά ευάλωτος.



Ένα παιδί εννέα έως δώδεκα ετών δεν είναι απαραίτητο να έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, διότι εκ των πραγμάτων τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη μεγαλυτέρων, όπως γονέων, δασκάλων, αδερφών κλπ.

Συνεπώς, εάν χρειαστεί να υπάρξει πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό του υπεύθυνου για την επίβλεψή του. 



Μετά από το 13ο έτος και εφόσον το επιθυμεί το παιδί μπορεί να γίνει συζήτηση για τους λόγους που αυτό θέλει κινητό τηλέφωνο. Κάθε παιδί βέβαια είναι μοναδικό, το οποίο συνεπάγεται και διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας από παιδί σε παιδί αυτής της ηλικίας. Πριν από την αγορά του κινητού τηλεφώνου είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το επίπεδο ωριμότητας και η δυνατότητα διαχείρισης της ευθύνης.



Κατά την αγορά κινητού τηλεφώνου για το παιδί σας φροντίστε:

-να αγοράσετε καρτοκινητό (με προπληρωμένες μονάδες)
-να υπάρχει τρόπος περιορισμού πλοήγησης στο διαδίκτυο 
-να υπάρχει πρόγραμμα αποκλεισμού εισερχόμενων- εξερχόμενων κλήσεων
-να δίνετε το τηλέφωνο μόνο όταν είναι αναγκαίο, εάν είναι μικρό το παιδί
-να συζητήσετε αναλυτικά με το παιδί για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του τηλεφώνου (συζήτηση με αγνώστους, φωτογραφίες του παιδιού στο διαδίκτυο κ.τ.λ.)
-να αποφύγετε πολύ ακριβές συσκευές που μπορεί να γίνουν στόχος κλοπής
-να συζητήσετε με το παιδί σας για τα άτομα με τα οποία θα επικοινωνεί και να σας ενημερώνει για προσθήκες στη λίστα επικοινωνίας
-να συμφωνήσετε για το ποια θα είναι η χρήση του κινητού στο σχολείο (σε κάποια σχολεία έχουν απαγορευθεί τα κινητά τηλέφωνα)
-να συμφωνήσετε πόσα χρήματα θα ξοδεύει για τη χρήση του κάθε εβδομάδα



Τηρώντας τα ανωτέρω, δημιουργούνται υγιή όρια μεταξύ γονέα και παιδιού, εξαλείφονται ζητήματα υπερβολικής επιτήρησης και δημιουργείται κλίμα αμοιβαίας ασφάλειας.

πηγή: eqgames.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου