Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Πως να καταπολεμήσεις τις "γκρίζες" μέρες στο γραφείο


Η κακή διάθεση είναι αναπόφευκτη με την οικονομική κρίση και την ανεργία στη χώρα μας, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τη ξεπεράσεις.Το ξέρατε ότι η ικανότητα να διατηρεί κάποιος θετική στάση στη δουλειά ανήκει στις ηγετικές δεξιότητες; Επειδή σίγουρα κάτι θα σας χαλάσει τη μέρα στην εργασία σας, δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας:

Μείνετε στο παρόν

Όταν δε νιώθετε καλά, είναι εύκολο να εκτοξεύετε κατηγορίες για το διευθυντή, το συνάδελφό, κάποιον πελάτη. Εάν μάλιστα σας δώσουν μια απαιτητική προθεσμία για μια δουλειά, εύκολα μπορείτε να γκρινιάξετε: «Δεν το πιστεύω ότι το έκανε σ’ εμένα αυτό! Δεν ξέρει ότι έχω να κάνω άλλα 10 πράγματα;». Έτσι όμως, χάνετε χρόνο και ενέργεια. Αντίθετα, η λύση είναι να επικεντρωθείτε στο παρόν και να βάλετε προτεραιότητες, ξεκινώντας από τα επείγοντα. Στρωθείτε στη δουλειά ή ζητήστε βοήθεια.

Πατήστε στα πόδια σας

Για να μην παγιδευτείτε στις αρνητικές σκέψεις, κάντε το εξής κόλπο: τοποθετήστε τα πόδια σας σταθερά στο δάπεδο (είτε σε όρθια, είτε σε καθιστή θέση) και αισθανθείτε τη σόλα του παπουτσιού να πιέζει το έδαφος. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι πατάτε σε στερεό έδαφος και θα σας απαλλάξει από την κακή διάθεση.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Όταν κάτι μας αναστατώνει, όπως η κακόπιστη κριτική ενός συναδέλφου, συχνά ακινητοποιούμαστε και σταματάμε να αναπνέουμε. Όταν αντιλαμβανόμαστε μια απειλή, το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας προετοιμάζει το σώμα για μάχη, δράση ή φυγή, στέλνοντας αίμα στα χέρια και τα πόδια μας –άρα, μακριά από τον εγκέφαλο–, οπότε αισθανόμαστε πιο μπερδεμένοι. Η αργή, βαθιά και ρυθμική αναπνοή μπορεί να κατευνάσει αυτή την αντίδραση.

Σκεφτείτε κάτι αστείο

Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλά γιατί εξουδετερώνει συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ανία, καθώς έχει τη δύναμη να τα απελευθερώνει. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παρεμποδίσει ή και να σταματήσει τις συγκρούσεις, να εξομαλύνει τις εντάσεις και να μας βοηθήσει να δούμε και να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων.

Υπάρχουν καλές και κακές μέρες στη δουλειά. Φροντίστε να θυμάστε τις καλές και να ξεκινάτε τη μέρα λέγοντας στον εαυτό σας: «δεν θα επιτρέψω σε τίποτα και σε κανένα να μου χαλάσει τη διάθεση».

πηγή: omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου