Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Το Big Ben ... αρχίζει να θυμίζει τον πύργο της Πίζας ! video

Τη... δόξα του κεκλιμένου πύργου της Πίζας ζήλεψε το Big Ben, ο διάσημος πύργος του ρολογιού του Λονδίνου, ο οποίος έχει πάρει κλίση σε τέτοιο βαθμό ώστε είναι πλέον ορατή και διά γυμνού οφθαλμού. 

Ο ύψους 96 μέτρων πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που πήρε το όνομά του από τη μεγάλη καμπάνα του, βυθίζεται ανομοιόμορφα στο έδαφος, γεγονός που του δίνει μια ελαφριά κλίση προς τα βορειοδυτικά. 


Η κλίση έχει αυξηθεί από το 2003 και σήμερα φτάνει τις 0,26 μοίρες. Στο υψηλότερο σημείο του η απόκλιση από την κάθετο φτάνει περίπου το ένα μέτρο. 

Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν έγινε μια μελέτη με αφορμή την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό του Λονδίνου. 
Πιθανολογείται, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις, ότι η κλίση του Big Ben οφείλεται σε διάφορες εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ τη δεκαετία του 1970 και η επέκταση μιας γραμμής του μετρό. 

Λόγω της κλίσης του Big Ben παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και στο ταβάνι σε ορισμένα σημεία της Βουλής των Κοινοτήτων. 
Το Ανάκτορο του Westmindter, τμήμα του οποίου αποτελεί το Big Ben, στεγάζει τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κατασκευή του Big Ben ολοκληρώθηκε το 1858.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
πηγή: akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου