Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η κρίση βλάπτει την υγεία μας ! - Πλέον και αποδεδειγμένα !


Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στην ηλεκτρονική σελίδα της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet», καταγράφοντας το πόσο ευάλωτοι είναι πλέον οι Ελληνες με την απώλεια της εύκολης πρόσβασης σε σωστή περίθαλψη, μια παρατηρημένη αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών και μια εκτιμώμενη έκθεση σε κινδύνους μόλυνσης από τον ιό HIV και άλλες μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας της στροφής προς τα ναρκωτικά και την πορνεία.

                                  
«Η εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ο οποίος ανέφερε τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε μαζί με άλλους επιστήμονες χρησιμοποιώντας ακόμη και ανεπίσημα στοιχεία.
Ολα αφορούσαν θέματα που όπως τονίζει ο Αλεξάντερ Κεντικελένις του τμήματος Κοινωνιολογίας του Κέιμπριτζ, «γνωρίζουμε ότι συνδέονται απευθείας με την κρίση». Αξιοποιώντας στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και άλλες πηγές, οι ερευνητές κατέγραψαν μια επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια κι ενώ η Ελλάδα δίνει διαδοχικές μάχες σε ένα κλίμα σοβαρής ύφεσης.
«Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις - διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV και πολίτες που αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται αλλά δεν επισκέπτονται τον γιατρό, αν και νιώθουν ότι θα έπρεπε», εξήγησε ο Ντέιβιντ Στάκλερ.
Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 17% μεταξύ 2007 και 2009, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ 25% και 40%.
Στοιχεία επισημαίνουν αύξηση στις μολύνσεις από HIV στο τέλος του 2010 και πρόβλεψη ότι οι νέες μολύνσεις θα αυξηθούν έως και 52% και θα ξεπεράσουν φέτος τις 900, σε σύγκριση με το 2010. Η αύξηση των ποσοστών αυτών αφορά κυρίως χρήστες ουσιών.
Τα ποσοστά των χρηστών ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20% το 2009 και ταυτόχρονα οι περικοπές στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν σε περιορισμό κατά το ένα τρίτο των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV για να εξασφαλίσουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και άμεση ένταξη στα ειδικά προγράμματα με χρήση υποκατάστατων για τους χρήστες.
«Υπάρχει περιθώριο κυβερνητικής παρέμβασης που θα βελτιώσει την κατάσταση», ανέφερε ο Αλεξάντερ Κεντικελένις, που τόνισε ότι για την ώρα η κατάσταση εκτιμάται ως «αναστρέψιμη».
Στην όλη κατάσταση συμβάλλει και η επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς έχουν επιβληθεί ορισμένες από τις αυστηρότερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με ανεξόφλητους λογαριασμούς που επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση. Για παράδειγμα, μεγάλη ελβετική εταιρεία διέκοψε την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας και οι ασθενείς κλήθηκαν να τα προμηθευτούν από φαρμακεία.
Σε επιστολή τους προς την ιατρική επιθεώρηση «Lancet», η ομάδα των Στάκλερ και Κεντικελένις του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε συνεργασία με τον καθηγητή Μάρτιν ΜακΚι προειδοποιούν για μια εν δυνάμει «ελληνική τραγωδία». Συμβουλεύουν επίσης τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να λάβουν υπ' όψιν τους το πόρισμα αυτό.
πηγή: etenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου