Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Δείτε θρίλερ ... κάνουν καλό στην υγεία!

Αν και στους περισσότερους δεν αρέσουν τα θρίλερ, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως οι ταινίες-θρίλερ είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την πνευματική υγεία των ανθρώπων αλλά και για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό υγείας και ομορφιάς Geniusbeauty, το τρομακτικό σενάριο μιας ταινίας έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου, τόσο την ψυχική όσο και την σωματική. Η ιστορία αυτή προφανώς και δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, γι' αυτό και πολύ σπάνια μπορεί να αφήσει ψυχικά τραύματα σε κάποιον. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προσωρινά αισθήματα φόβου.


Η μελέτη έδειξε πως όσοι παρακολουθούν τρομακτικές ταινίες, ο εγκέφαλός τους την ώρα εκείνη παράγει επιπλέον ενέργεια η οποία κατευθύνεται προς την δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών –δηλαδή στην γλουταμίνη, την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη. Η αυξημένη αυτή εγκεφαλική λειτουργία, έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση του σώματος σε μια «ετοιμοπόλεμη» κατάσταση για αρκετή ώρα.


Εκτός από αυτό, τα απειλητικά σήματα που στέλνονται στον οργανισμό από μια τρομακτική στιγμή του θρίλερ, πηγαίνουν στον υποθάλαμο, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του εγκέφαλου που σχετίζεται με το λεμφικό σύστημα του σώματος.

Τα σήματα αυτά, τονώνουν τα επινεφρίδια ώστε να παράγουν αδρεναλίνη, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την παραγωγή οπιούχων (ενώσεις που μειώνουν τον πόνο στο σώμα) που θα χρησιμεύσουν ως αναισθητικό.

Μισή ώρα μετά το τέλος του θρίλερ, το σύστημα του σώματος θα επιστρέψει στην ηρεμία και η άμυνα του οργανισμού θα είναι ισχυρότερη από πριν. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που κάνει τις ταινίες τρόμου ευεργετικές για την υγεία μας, δεν συνίσταται όμως για ανθρώπους που πάσχουν από καρδιοπάθειες –για ευνόητους λόγους.


πηγή: queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου